Date of Publishing:

ADVERTISEMENT


Long textured Sambade House was designed by local firm Spaceworkers is a private single-family home that is located in Penafiel, Portugal. Based on the genetic of the place, the intervention holds, as the main goal, the creation of a contemporary space without disturbing the peace of the countryside area. The site, a carved terrain in several terraces filled with trees and some stone walls. It creates the ideal setting for a pure volume with rectangular base adjusted to the ground and opened into the green landscape.

Functionally, the house takes place on two floors. The first floor which houses the nuclear housing spaces as the rooms and living spaces. It offers the very wonderful living spaces. They include living room, dining room, kitchen, bedroom, bathroom, patiopool, garden and big garage. The lower floor where settle some of the side housing services works here as a rural wall, an extension of the existing terraces. Also, the materials of this house satisfy to its landscape and location. Thus, they are not the delicate and bright materials to put in contrast with the rurality of the place. They are something that grow old with time and become increasingly this new inhabitant of the site as an integral part of it.

Hence, this Long textured Sambade House act of inhabiting unfolds through the volume of concrete, pure, raw, adjusted to the ground, just waiting to grow old as the days go by, reflecting the dream life of the countryside.

The Architecture Design Project Information:

  • Project Name: Sambade House
  • Location: Penafiel, Portugal
  • Project Year: 2014
  • Size: 1 177m2
  • Designed by: Spaceworkers
Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers
A pure volume, with rectangular base, is adjusted to the ground and opens into the green landscape. Also, the volumetric purity sets the mood for the project and the new inhabitant of the place. And one of the terraced fields of the perfectly balanced ground.

ADVERTISEMENT


Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers
Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers

ADVERTISEMENT


Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers
Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers

ADVERTISEMENT


Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers

ADVERTISEMENT


Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers

ADVERTISEMENT


Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers
Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers

ADVERTISEMENT


Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers
In addition to this, glass walls flanking the bedrooms and open-plan living area on one side incorporate doors, opening out to a terrace. It continues along the top floor’s entire length.

ADVERTISEMENT


The exterior features a textural board-formed concrete finish and weathered steel surfaces. It intended to reference materials found throughout the surrounding agrarian region.
Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers
A shallow weathered-steel ramp leads to an opening in the otherwise windowless facade on the opposite side. Here, a courtyard marks the entrance to the property.
Also, a paved driveway leads to a sunken parking area, which connects to service facilities including a laundry and storage spaces.

ADVERTISEMENT


Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers
Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers

ADVERTISEMENT


Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers

ADVERTISEMENT


Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers
Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers

ADVERTISEMENT


Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers

ADVERTISEMENT


Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers
Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers

ADVERTISEMENT


Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers

ADVERTISEMENT


Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers
A short set of steps leads down to a deck incorporating a swimming pool, placed on top of the building’s lower storey.
Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers

ADVERTISEMENT


Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers
Its position marks the division between the living areas and the bedrooms on the other side. So, it helps to bring light and a connection to nature into the heart of the house.
Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers

ADVERTISEMENT


Besides, the corner of the living space is lined by large sliding glass doors that can be opened to connect the dining area with the covered terrace.
Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers
Long textured Sambade House in Portugal Countryside by Spaceworkers
This courtyard contains a small rectangular garden with a tree planted beneath an aperture in the roof. Also, it is lined on two sides by glass, allowing views through the interior to the countryside beyond.

ADVERTISEMENT


The Sambade House Gallery:

Text by the Architects: Based on the genetic of the place, the intervention holds, as the main goal, the creation of a contemporary space without disturbing the peace of the countryside area.

Photo credit: Fernando Guerra| Source: Spaceworkers

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: R. Central do Bairro 792, Mouriz, Portugal
– Tel: +351 255 781 150
– Email: [email protected]

More Tour of [Houses in Austin] here:



ADVERTISEMENT

Latest Post