Date of Publishing:

ADVERTISEMENT


Architecture Design of Boulevard House

Description About The Project

Boulevard House located on The Boulevard, this steep site presented exciting opportunities to Green Sheep Collective, the design taking advantage of a beautiful Northern aspect, along with stunning views to trees along the Yarra River, and to the city beyond. Indeed, two East – West pavilions, linked by a central circulation core, use passive solar design principles to allow all rooms in the house to take advantage of North sun and cross ventilation. While creating private garden areas and allow for beautiful views.

Practical and picturesque, the walls create and define the two East – West pavilions. In addition to this, the substantial three – level home is highly responsive to its climate, orientation, slope, view and neighborhood context. Three bedrooms, a mezzanine play area and shared bathroom are perched on the upper level. While the middle (ground) floor houses the guest bedrooms, study and third bathroom along with the primary living spaces and external deck, leading to a 25m lap pool and considered landscaping. Also, a storage area and laundry join the showroom – style garage and workshop at basement level.

Furthermore, Boulevard House is an exemplar of passive solar design. Also, adeptly creating a consistently comfortable and energy – efficient series of internal spaces, achieved by stringently applying environmental design principles from high – level conceptual thinking down to material selection and detailing. It was important that the scale, materiality, and design details would sit ‘just right’ on the site and provide ‘just enough for the family. Consequently, this building is not big for big’s sake. And every space works hard within its purpose and context.

Built to last, this home can be enjoyed comfortably by many people over many decades, without the need for renovation or renewal. This house will minimize environmental impact, delight, and last in every way possible.

The Architecture Design Project Information:

The Boulevard House steps down the site, following the natural slope of the land. Also, enabling all spaces to receive North light and to connect with the garden, decks and pool.

ADVERTISEMENT


Boulevard House with Views of Yarra River by Green Sheep Collective

ADVERTISEMENT


Boulevard House with Views of Yarra River by Green Sheep Collective
Boulevard House with Views of Yarra River by Green Sheep Collective

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Boulevard House with Views of Yarra River by Green Sheep Collective
Boulevard House with Views of Yarra River by Green Sheep Collective

ADVERTISEMENT


In addition to this, a double height void at the kitchen/ dining area creates a link to the open mezzanine play area. It allows for members of the family to operate within their own spaces, but to feel connected to one another.
Boulevard House with Views of Yarra River by Green Sheep Collective

ADVERTISEMENT


Featuring natural lighting, heating and cooling, and flexible spaces connected with one another, a large garden and views beyond, this passive solar design creates a Boulevard House that will be a pleasure to live and grow in as a family for many years to come.
Boulevard House with Views of Yarra River by Green Sheep Collective

ADVERTISEMENT


Boulevard House with Views of Yarra River by Green Sheep Collective

ADVERTISEMENT


Deep reveals in thick rammed earth walls create additional spaces for retreat, in recessed window seats.

ADVERTISEMENT


Boulevard House with Views of Yarra River by Green Sheep Collective

ADVERTISEMENT


Boulevard House with Views of Yarra River by Green Sheep Collective

ADVERTISEMENT


Boulevard House with Views of Yarra River by Green Sheep Collective

ADVERTISEMENT


Boulevard House with Views of Yarra River by Green Sheep Collective

The Boulevard House Gallery:

Text by the Architects: Boulevard House is an exemplar of passive solar design that sits comfortably in its context, providing a robust, exciting, and flexible home. It finds a balance between a large home befitting its context and a humble, liveable, and friendly family home. The construction has been implemented impeccably. Every detail has been considered, high-quality materials are employed throughout, and landscaping integrates seamlessly.

Photo credit: Emma Cross| Source: Green Sheep Collective

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: 10 Lincoln St, Brunswick East VIC 3057, Australia
– Tel: +61 3 9020 3444
– Email: [email protected]

More Projects in Australia here:



ADVERTISEMENT

Latest Post