Architecture Design of House AA

Description About The Project

House AA desgned by Atelier d’Arquitectura Lopes da Costa located at Praia da Barra, right beside Ria de Aveiro, Portugal with privileged views over it. The house aims to provide living areas for the homeowners to be together. Also, ensureing more private and intimate ones for them.

The house integrates three floors and an attic, each one with distinct functionalities. It is more closed to the North and opens essentially to the East and South, privileging the sun exposure and the magnificent views over the Ria. Besides, on the ground floor, there are all the social areas strongly connected to each other and looking for a strong relationship with the outdoor patios. Also, they open mainly to the south patio over the pool and east patio overlooking the dynamic landscape provided by the Ria. The kitchen opens to the living and dining room through two large sliding doors.

In this floor there are also a bathroom and a multipurpose space that allows the extension of the living room. On the first floor, there are three suites, two facing South and one facing East, always looking for the best relationship with the sun and the views. On the attic floor were located two bedrooms and a bathroom for the smallest kids of the family. Once again, the relationship with the surroundings and sun exposure were decisive in the organization of this floor.

The Architecture Design Project Information:

House A.A. in Portugal designed by Atelier de Arquitectura Lopes da Costa
The balconies of House AA act as shade slabs to the ground floor spaces.
The house AA arises as a compact volume dematerialized by the oblique slabs and balconies.
House A.A. in Portugal designed by Atelier de Arquitectura Lopes da Costa
The coating materials of House AA, such as apparent concrete, wood and white plaster contribute to the levels differentiation. They make the whole more dynamic and less compact.
House A.A. in Portugal designed by Atelier de Arquitectura Lopes da Costa
House A.A. in Portugal designed by Atelier de Arquitectura Lopes da Costa
A modern backyard includes a pool house with grasses and wildflowers to make the spaces harmonious with the nature. Besides, benches placed to relax.
House A.A. in Portugal designed by Atelier de Arquitectura Lopes da Costa
The house AA also offers stunning views to the Ria de Aveiro.
The access of House AA marked by a slab that protects and highlights the entrance.
House A.A. in Portugal designed by Atelier de Arquitectura Lopes da Costa
The wooden material chosen, brings the cozy spaces for the house AA.
House A.A. in Portugal designed by Atelier de Arquitectura Lopes da Costa
House A.A. in Portugal designed by Atelier de Arquitectura Lopes da Costa
House A.A. in Portugal designed by Atelier de Arquitectura Lopes da Costa
The bathroom designed with fancy and attractive shape. Also, the navy bathroom tiles create the luxury for the room.
The floor plan of the house.
House A.A. in Portugal designed by Atelier de Arquitectura Lopes da Costa
House A.A. in Portugal designed by Atelier de Arquitectura Lopes da Costa
House A.A. in Portugal designed by Atelier de Arquitectura Lopes da Costa
House A.A. in Portugal designed by Atelier de Arquitectura Lopes da Costa
House A.A. in Portugal designed by Atelier de Arquitectura Lopes da Costa
House A.A. in Portugal designed by Atelier de Arquitectura Lopes da Costa
House A.A. in Portugal designed by Atelier de Arquitectura Lopes da Costa

The House House AA Gallery:

Text by the Architects: The project of this house sought to respond to an extensive programme and at the same time, comply with the rules imposed by the allotment. The allotment is located at Praia da Barra, right beside Ria de Aveiro, with privileged views over it. This is a home for the entire family, from grandparents to grandchildren. The house aims to provide living areas where they can be together, and more private and intimate ones. 

Photo credit: | Source: Atelier d’Arquitectura Lopes da Costa

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: Rua de Cabanões, nº64 3880-742 S. João de Ovar
– Tel: +351 256 575 195
– Email: [email protected]

More Projects in Portugal here:


Latest Post