Architecture Design of House MC

Description About The Project

House MC designed by Atelier d’Arquitectura Lopes da Costa is a stunning single family residence located in Santa Maria da Feira, Portugal. The goal of this project, based on the premises and constraints of the site, was to create an integrated house in its surroundings. Also, favoring the relationship of the interior and exterior spaces, creating different areas according to the views, the sun and shade, and the function of each space, looking for a strong connection with the land. Therefore, this house, favoring the views and the relationship with the surrounding garden, turns essentially towards the south around the outdoor pool, which lies on an intermediate level between the basement and the ground floor.

In this volume, on the upper floor, the social spaces are located, being the kitchen and living rooms fully open to the South and the study facing West. Besides, the body of the rooms, the most intimate core, finishes the whole to the West, landing on the elevation of the land and taking advantage of the views over the pine forest that extends to the bottom of the land. The two bodies are connected through a glass-bridge corridor that lets the garden flow underneath. Indeed, all things make the house brings the high end amenities, yet harmony with the nature and become the ideal place for the owner to enjoy the beautiful life.

The Architecture Design Project Information:

House M.C. with Nature Harmony by Atelier d'Arquitectura Lopes da Costa
Indeed, the House MC is prominent among the nature, yet still harmonious with the surrounding nature.
In addition to this, the shrubs and green lawns add freshness to the house.
House M.C. with Nature Harmony by Atelier d'Arquitectura Lopes da Costa
House M.C. with Nature Harmony by Atelier d'Arquitectura Lopes da Costa
The House MC with the privileging the views and the relationship with the surrounding garden.
House M.C. with Nature Harmony by Atelier d'Arquitectura Lopes da Costa
Also, turning essentially South around the outdoor pool.
House M.C. with Nature Harmony by Atelier d'Arquitectura Lopes da Costa
House M.C. with Nature Harmony by Atelier d'Arquitectura Lopes da Costa
The two volumes that make up the house are linked through a glazed corridor bridge.
House M.C. with Nature Harmony by Atelier d'Arquitectura Lopes da Costa
The interior decorated with wooden floor, matches perfectly with the furniture.
House M.C. with Nature Harmony by Atelier d'Arquitectura Lopes da Costa
House M.C. with Nature Harmony by Atelier d'Arquitectura Lopes da Costa
In addition to this, the bedroom is elegant with pure white tone, equipped with scratch-resistant glass and double washbasin.
House M.C. with Nature Harmony by Atelier d'Arquitectura Lopes da Costa
The floor plan of House MC
House M.C. with Nature Harmony by Atelier d'Arquitectura Lopes da Costa
House M.C. with Nature Harmony by Atelier d'Arquitectura Lopes da Costa
House M.C. with Nature Harmony by Atelier d'Arquitectura Lopes da Costa
House M.C. with Nature Harmony by Atelier d'Arquitectura Lopes da Costa

The House MC Gallery:

Text by the Architects: The site’s slope was decisive for the adopted solution. The existing South/North-oriented slope gave rise to a false basement, where the garage, the lounge, and support areas were located. In addition to this, the upper floor joins these two separate volumes longitudinally, creating a covered parking space and granting a lighter volumetry, like a bridge, which relates to the surrounding garden.

Photo credit: João Margalha| Source: Atelier d’Arquitectura Lopes da Costa

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: R. de Cabanões 64, 3880-742 Ovar, Portugal
– Tel: +351 256 575 195
– Email: [email protected]

More Projects in Portugal here:


Latest Post