Sapire Residence completed in 2019 by Los Angeles based award winning architecture firm Abramson Architects, is a single family home. It situated on a promontory jutting into the canyon below the hillside retreat boasts multiple vistas of the surrounding canyon at Pacific Palisades. Hence, it offers a spectacular view of the Santa Monica Mountains and the Pacific Ocean. Indeed, with a breath breaking views of the mountain and ocean, the home is opened up for a fresh sea breeze and panoramic views. Minimal in form, the layered design flows with an open and relatively informal floorplan to suit the needs of the homeowners.

Since covenants and restrictions allowed for only a single story above street level, many of the home’s rooms include living room, dining room, kitchen, bedroom and bathroom are located on a lower level which daylights on the downslope side of the house. The layered design caters to the homeowners’ need for a full-time residence and part time wellness retreat. Supporting these goals, a “show garage” doubles as an open-air yoga studio and stepped pathways provide full access to distant parts of the steep site. In addition to this, custom stormwater retention system, hydronic in floor radiant heating, and dedicated solar panels for heating the pool augment the home’s sustainable features.

Surely, this home is completely suitable for the owner, who is an entrepreneur and family with a passion for healthy living with desire of a large, but informal house. Also, it is wonderful house with sustainable feature, adapt the environment, nature and for a healthy living.

The Architecture Design Project Information:

Sapire Residence, Hillside house for Healthy living by Abramson Architects
In three distinct locations, landscaped topography “fingers” heighten one’s awareness of the natural hillside. Bridges span over these fingers, enhancing and extending the natural graded areas deep into the heart of the home.
Sapire Residence, Hillside house for Healthy living by Abramson Architects
With a spectacular view of the Santa Monica Mountains and the Pacific Ocean, the Sapire Residence is a perfectly suitable place for a fresh sea breeze and stunning views.
Sapire Residence, Hillside house for Healthy living by Abramson Architects
The use of a simple color scheme and contemporary materials is central to the design philosophy. French manor oak flooring, white oak shiplap wall cladding, oil rubbed bronze wall panels, and painted steel show deference to the picturesque surroundings. Also, pebble and stone accents embrace the nearby mountains resulting in material palette that is modern, yet warm.
Sapire Residence, Hillside house for Healthy living by Abramson Architects
Operable walls pull abundant daylighting deep into the common spaces. In addtion to this, six reconfigurable screens shield occupants from heat gain and the afternoon wind. Also, allowing the owners to enjoy unobstructed ocean views any time of day or year.
Sapire Residence, Hillside house for Healthy living by Abramson Architects
The master suite features a sitting room accented by an artisanal punched metal fireplace. Also, floors, ceilings, steps, lighting, speakers, keypad controls, and outlets were all carefully placed so that no element ever interrupts a joint in the boards.
Sapire Residence, Hillside house for Healthy living by Abramson Architects
Sapire Residence, Hillside house for Healthy living by Abramson Architects
Sapire Residence, Hillside house for Healthy living by Abramson Architects
Sapire Residence, Hillside house for Healthy living by Abramson Architects
In addition to this. a gracious skylight illuminates the wood paneled hallway and show closets.
Sapire Residence, Hillside house for Healthy living by Abramson Architects
Sapire Residence, Hillside house for Healthy living by Abramson Architects
The en-suite bathroom includes direct pool access and a private patio connected to the marble clad double walk in shower.
Sapire Residence, Hillside house for Healthy living by Abramson Architects

The Sapire Residence Gallery:

Text by the Architects: An entrepreneurial family with a passion for healthy living requested a large home on their dramatically sloping 2-acre site. They wanted an informal layout woven into the topography. They also wished to enjoy as much of the site as possible. Require the inclusion of steps and landscape pathways that lead to more distant parts of the steep site.

Photo credit: Roger Davies| Source: Abramson Architects

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: 5171 W Jefferson Blvd, Los Angeles, CA 90016, United States
– Tel: +1 310-838-8998
– Email: [email protected]

More Tour of Houses in United States here:


Latest Post