Architecture Design of Two Rocks House

Description About The Project

Two Rocks house designed by Habit studio, located amidst lush green meadow at the edge of a forest with a sustainable and aesthetic approach reflecting beauty along with sustainability. This net-zero passive house overlooks the Gaspereau Valley of Nova Scotia and the Minas Basin beyond and offers a very spectacular views of nature.

Allured by the soothing and restfulness vibe of the property, the homeowners desired an open concept living space that would offer an extensive view of the valley. Therefore, the home organized in two distinct wings: public spaces opening to a big valley and private zones focusing on the woods. Thus it allows the occupants the flexibility to enjoy both connection and privacy without compromising each other.

Public space in this home is abundant, includes a double height great room overlooked by a loft area containing an office, library, and yoga nook, a sunny kitchen with extensive storage and built-in breakfast nook, a West-facing three-season screen room for sunset views, and a mudroom with doggy bath and adjacent half bath. Also, the lower level features a guest room and bath, a rec room with gym, games table, home theatre, and bar, as well as cold storage for homegrown produce. This home is the ultimate in design for both relaxation and play.

In addition to this, the tactile materials palette chosen for this home stimulates the senses. Biophilic design principles are used to enhance its connection with nature. As a result, every part of the house enjoys abundant natural light, indoor outdoor living, and easy connection to the outdoors. Indeed, along with sustainability, the house has also focused on the comfort and aesthetic elements thus ensuring a calm and relaxing vibe throughout the house.

The Architecture Design Project Information:

Two Rocks House, a warm and comfortable passive House by Habit Studio
The external walls Two Rocks House of are clad in locally mined pine planks along with charred cedar accents. Hence, giving it a warm and protective vibe.
Also, the roof built up from a durable and standing seam metal that can withstand the intense weather of Nova Scotia.
The interior palette is cohesive, yet subtle differences reinforce a sense of playful energy in the living areas.
Two Rocks House, a warm and comfortable passive House by Habit Studio
The walls of the main living area are white, as the true color in this house is provided by the oversized windows allowing the lush exterior landscape indoors.
Two Rocks House, a warm and comfortable passive House by Habit Studio
Two Rocks House, a warm and comfortable passive House by Habit Studio
Two Rocks House, a warm and comfortable passive House by Habit Studio
A home library in the mezzanine of Two Rocks House.
An entertainment corner with a piano.
Two Rocks House, a warm and comfortable passive House by Habit Studio
The hexagonal tile pattern for flooring and richly speckled aggregate simulate natural patterns.
The subtle interior palette creates a sense of restful quiet and cozy in the bedrooms of Two Rocks House.
Two Rocks House, a warm and comfortable passive House by Habit Studio
Two Rocks House, a warm and comfortable passive House by Habit Studio
Two Rocks House, a warm and comfortable passive House by Habit Studio
The plan of Two Rocks House.
Two Rocks House, a warm and comfortable passive House by Habit Studio
Two Rocks House, a warm and comfortable passive House by Habit Studio
Two Rocks House, a warm and comfortable passive House by Habit Studio
Two Rocks House, a warm and comfortable passive House by Habit Studio
Two Rocks House, a warm and comfortable passive House by Habit Studio

The Two Rocks House Gallery:

Text by the Architects: This Net-Zero Passive House stands in a lush meadow at the edge of a forest, overlooking Nova Scotia’s Gaspereau Valley and the Minas Basin beyond. The home was designed for sustainability and beauty. The technical objectives were energy efficiency, indoor air quality and extreme comfort, and the use of durable, environmentally friendly materials. Indeed, aesthetically, the goal was to create a distinctive, modern home that felt warm, comfortable, and rooted in the land.

Photo credit: Chris Dickson| Source: Habit Studio

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: 6437 Cork St Unit 4, Halifax, NS B3L 1Z5, Canada
– Tel: +1 902-791-0558
– Email: [email protected]

More Projects in Canada here:


Latest Post