Andrew Road Contemporary Residence in Singapore by A D LAB

Andrew Road Contemporary Residence in Singapore by A D LAB

Text by the architects: Situated in the well-known Caldecott region of central Singapore, this Residence in Singapore by A D Lab enjoys the relaxed atmosphere of its quaint residential neighbourhood with gorgeous views of the MacRitchie Reservoir, one of the nation’s most popular nature reserves.  The architects, however, had to contend with the site’s proximity to a busy highway, that although is not visible from the site, creates a significant amount of noise.  The undulating terrain of the neighbourhood is quite unusual in Singapore, and creates a streetscape whereby the plots of land are about a storey below the street level.  As such, each house along the street is entered from the second storey level.  The architects took advantage of this unusual situation to lower most of the communal facilities down into a sunken court that shields them from the noise of the highway, as well as heightens the level of privacy and intimacy of the house. Contemporary Residence in Singapore




Photos: Derek Swalwell