Architecture Design of Indiana Street House

Description About The Project

Indiana Street House designed by Studio 804, resides in a comfortable and well connected neighborhood a short walk from Burcham Park and the cultural vibrancy of downtown Lawrence, Kansas. The historic Pinckney Neighborhood is a perfect place to integrate the history of Lawrence with the future of sustainable design. Indeed, this house designed for and inspired by the site that is in this neighborhood. It is a narrow 50’ infill lot that sits between two houses that are over 100 years old. And constructed long before zoning was implemented in the city. The house to the North rests on the property line and the house to the south is within 2 feet of the property line.

Entering the first floor of the house, it is a foyer that acts as a transition area from the outside to the inside. It lined with ample storage housed in cabinets that reinforced and finished with maple plywood fronts. Also, the foyer extends along the length of the South side of the house with access to two flex rooms a full bathroom and the mechanical room.

In addition to this, the second floor sits on 22 steel columns and opens into the crowns of the trees to the east and West. The master bedroom and its cantilevered deck are on the east side greet the morning sun and reach toward a large burr oak tree at the front of the site. Besides, the living room and its large deck are on the West end where one can watch the sunset through a skyline of trees at the back of the site.

The Architecture Design Project Information:

Indiana Street House, Bringing Sustainable Design by Studio 804
Due to the narrow space, the choice was made to have the main living spaces rise above the landscape to the second floor with more exposure to daylight and expansive views of the neighborhood. The first floor of this Indiana Street House is slimmer in profile to allow for more outdoor space at the ground level.
Indiana Street House, Bringing Sustainable Design by Studio 804
Indiana Street House, Bringing Sustainable Design by Studio 804
Besides, the overhangs, custom louvers, sunscreens, high performance glazing, and well placed operable units. Hence, assure the building will not overheat while also taking advantage of the sun’s warmth in the winter and offering cross ventilation to bring in fresh cool air.
The courtyard and green garden brings the airy and natural light for Indiana Street House.
Indiana Street House, Bringing Sustainable Design by Studio 804
Indiana Street House, Bringing Sustainable Design by Studio 804
Indiana Street House, Bringing Sustainable Design by Studio 804
Indiana Street House, Bringing Sustainable Design by Studio 804
There is an open-concept kitchen, living and dining area and an additional full bathroom.
Indiana Street House, Bringing Sustainable Design by Studio 804
Indiana Street House, Bringing Sustainable Design by Studio 804
An ideal spaces to relax and enjoy nature of this Indiana Street House.
Indiana Street House, Bringing Sustainable Design by Studio 804
Indiana Street House, Bringing Sustainable Design by Studio 804
Indiana Street House, Bringing Sustainable Design by Studio 804
Indiana Street House, Bringing Sustainable Design by Studio 804

The Indiana Street House Gallery:

Text by the Architects: The historic Pinckney Neighborhood is a comfortable older neighborhood well-connected to the heart of Lawrence, Kansas. It is a short walk to the Kansas River and its parks as well as the cultural vibrancy of downtown. It is also close to the University of Kansas campus and a nearby bus stop which expands the possibilities of travel to the rest of Lawrence.

Photo credit: Corey Gaffer Photography| Source: Studio 804

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: 3813 Greenway Drive Lawrence, Kansas 66046
– Tel: 785-393-0747
– Email: [email protected]

More Houses in United States here:


Latest Post