Architecture Design of this Modern California House

Description About The Project

Modern California House designed by New York City firm Luck+, set on a “spectacular” steep site overlooking Los Angeles. From this property, residents enjoy panoramic views of the surrounding mountains and the Hollywood Sign landmark.

Indeed, the design of this home carries the same clean-boned, midcentury aesthetic. But it updated to be more sustainable and to enhance creature comforts. The solution bifurcates the building, each half with its distinct tectonic and programmatic function. The lower floor carved into the hill and with its expanse of green roof, it creates a strong ground plane, or bench, in the steeply sloping land. In addition to this, bedrooms, bathrooms, storage, media room, and other family and utility spaces arrayed along the hillside. This section, though large, meant to be essentially invisible.

On the other hand, on the top level of the home, which sits atop the subterranean lower level, the rectangular roof appears to hover. It contains areas for cooking, entertaining, and gathering as a family. This airy space glazed on all sides and has tall, angled ceilings that follow the outline of the sculptural roof. Each glass facade rises to meet the roofline, but lowered cabinets and interior walls create the illusion of a floating roof. Besides, the roof is also slightly rotated, and titled up gently at the edges like an origami bird.

Since the upper level’s footprint is smaller than the story beneath, it surrounded by a flat exterior space surrounding on all sides. Besides, among the building’s other sustainable features are passive geothermal heating and cooling, as well as solar panels on the roof that hidden by the upturned surfaces. According to the architects, these produce more energy than the home consumes.

The Architecture Design of this Modern California House Information:

An angular roof on slender columns tops of this modern California House.
California House in Hollywood Hills with an Angular Roof by Luck+
Like a vast parasol, the roof of the house is a rectangle with upturned edges that extend well beyond the footprint of the rectangular pavilion. The roof twisted in relation to the glass rectangle, making it seem to float and creating shade in and outside the house. Depend on the time of day or season of the year, at one corner or another, there is always either shade or sunlight to be found.
California House in Hollywood Hills with an Angular Roof by Luck+
California House in Hollywood Hills with an Angular Roof by Luck+
Indeed, the neutral interiors feature inside the modern California House.
It has expansive views of the Hollywood Hills.
California House in Hollywood Hills with an Angular Roof by Luck+
California House in Hollywood Hills with an Angular Roof by Luck+
California House in Hollywood Hills with an Angular Roof by Luck+
Kitchen and spatial divisions never touch the ceiling so that it seems to float above on independent steel supports. Three solid wood-faced “boxes” (the only interruption in the glass) contain “messy” program elements, including closets, fireplace, TV screen, pantry, kitchen office, and powder room, maintaining the integrity of the large space of this Modern California House.
California House in Hollywood Hills with an Angular Roof by Luck+
California House in Hollywood Hills with an Angular Roof by Luck+
California House in Hollywood Hills with an Angular Roof by Luck+
California House in Hollywood Hills with an Angular Roof by Luck+
California House in Hollywood Hills with an Angular Roof by Luck+
California House in Hollywood Hills with an Angular Roof by Luck+
California House in Hollywood Hills with an Angular Roof by Luck+
California House in Hollywood Hills with an Angular Roof by Luck+

The Modern California House Gallery:

Text by the Architects: The site is spectacular, a steep North – facing hillside with unobstructed views of the mountains beyond and a 180- degree panorama from the Hollywood sign in the east to the Burbank airport in the west. Building on this site, long considered unbuildable, presented two challenges: first, to minimize the impact of the house on the landscape, and second, to create a sufficient flat area to be comfortable for outdoor activities.

Photo credit: Timothy Hursley| Source: Gluck+

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: 423 W 127th St #6, New York, NY 10027, United States
– Tel: +1 212-690-4950
– Email: [email protected]

More House in United States here:


Latest Post