Date of Publishing:

ADVERTISEMENT


Architecture Design of Lower Tullochgrue House

Description About The Project

Lower Tullochgrue house designed by Brown & Brown Architects, is a stunning refurbishment and extension project for numerous members of a large family, both collectively and in smaller family groups. Hence, the drove the creation of large social spaces, separate guest accommodation in the form of a small separate block. Also, refurbishment of the original house to provide bedrooms for different members of the family across a large age range, with varying levels of mobility.

Originally, the owner’s brief is extending the existing house into the adjacent steading. Which was 3m lower than the house, and 6m away, in addition to being on an irregular angle to the house. Then, the approach of the architect was to take down the steading, reusing the materials from it before creating a replacement stone plinth, atop which could sit the main body of the extension. Also, allowing for consistent floor levels between the historic and contemporary elements.

The clients involved throughout the design and delivery stages, by ongoing collaborative design aimed at determining how they, and their wider family, intended to live and use the site. This led to the creation of the separate games block. A guest suite with enhanced accessible sanitary accommodation for elderly relatives. Besides, a small spill out space for when the house is full, and many other elements. 

The Architecture Design Project Information:

Using a palette of reclaimed local natural stone, natural slate, Siberian larch timber and blackened stainless steel. The extension of Lower Tullochgrue House mounted upon a stone plinth and then cantilevered out above the slope, with just a slender V-shaped pillar for support.
Lower Tullochgrue House, refurbishment one by Brown & Brown Architects

ADVERTISEMENT


Lower Tullochgrue House, refurbishment one by Brown & Brown Architects
The traditional underpinnings contrast strongly with the glass and steel construction set above it. Also, the whole ensemble is tied into the existing house by the addition of a pitched slate roof.

ADVERTISEMENT


Lower Tullochgrue House, refurbishment one by Brown & Brown Architects
Lower Tullochgrue House, refurbishment one by Brown & Brown Architects
Lower Tullochgrue House, refurbishment one by Brown & Brown Architects

ADVERTISEMENT


Indeed, few homes look quite as magical surrounded by snow as Lower Tullochgrue House in the Cairngorms National Park. And it looks like the perfect place to wrap up and enjoy some relaxing time with friends and family.
Lower Tullochgrue House, refurbishment one by Brown & Brown Architects

ADVERTISEMENT


By raising the main living space up above the ground, a new axis of Lower Tullochgrue House is created through the old house to the extension, with a glazed link joining the two. This leads to a new living room with a kitchen and utility space beyond.

ADVERTISEMENT


The Lower Tullochgrue House offers the spectacular views of the Spey Valley.
Lower Tullochgrue House, refurbishment one by Brown & Brown Architects
The minimalism when it comes to interiors and this is something that has been pulled off with aplomb with this effortlessly classy build from Brown & Brown Architects.

ADVERTISEMENT


Lower Tullochgrue House, refurbishment one by Brown & Brown Architects
Lower Tullochgrue House, refurbishment one by Brown & Brown Architects

ADVERTISEMENT


Lower Tullochgrue House, refurbishment one by Brown & Brown Architects
Lower Tullochgrue House, refurbishment one by Brown & Brown Architects

ADVERTISEMENT


Lower Tullochgrue House, refurbishment one by Brown & Brown Architects
Lower Tullochgrue House, refurbishment one by Brown & Brown Architects

ADVERTISEMENT


Lower Tullochgrue House, refurbishment one by Brown & Brown Architects

ADVERTISEMENT


The Lower Tullochgrue House Gallery:

Text by the Architects:  Tullochgrue is the refurbishment and extension of a traditional house in the heart of the Cairngorms National Park. A dilapidated steading has been replaced by a contemporary extension, with a timber and glass upper volume above a stone plinth, with the existing topography of the site maintained at all times.

Photo credit: Dapple Photography| Source: Brown & Brown Architects

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: Nochty Studio, Cummerton AB36 8UP Strathdon, United Kingdom
– Tel: 01975 325 003
– Email: [email protected]

More Projects here:



ADVERTISEMENT

Latest Post