Brick Mask House designed by Spacefiction Studio is a peaceful and luxurious retirement retreat to escape from the noisy city life. Indeed, this house, by itself, creates the harmony with the nature surrounding. It weaves itself around the large, looming mango trees, creating a multitude of experiences.

The heart of the house is an open to sky courtyard. All sides enveloped by the brick façade, from which glass projection boxes protrude around the existing trees. Also, the traditional granite South Indian temple statues and the sound of water from the temple spouts of Mahabalipuram fill the central courtyard with a sense of spiritual serenity. Besides, the North pergolas cast long, transitioning shadows on the stone-clad walls and a large pool below it.

In addition to this, the house made up of two wings, connected by a double height space. The entry door leads to the East wing, which has a drawing room, beside a water court housing a mango tree. The other West wing houses two bedrooms and a study in between. These accessed through a long corridor, which made into a gallery of paintings and sculptures on pedestals. Besides, the living room with spacious spaces and decorated with brilliant suspension lights, creates the luxury for the room. The sophisticated design also showcase in design and arrange every detail in bathroom, kitchen and dining room. Especially, all living spaces of the house creates the indoor, outdoor living spaces. All bring an ideal retreatment for the owner.

The Architecture Design Project Information:

Brick Mask House, spacious luxury retirement home by Spacefiction Studio
The peripheral walls of the house are made up of local wire cut bricks, with interjecting layers of exposed cement lintels. This is a conscious attempt to blur the insides and outsides even further.
The perforations are controlled depending on the space it divides or encompasses. Also, there is no façade to the building from the outside. The brick layer is the only hint of the house, seen as a backdrop behind the trees, and vice-versa.
Brick Mask House, spacious luxury retirement home by Spacefiction Studio
Brick Mask House, spacious luxury retirement home by Spacefiction Studio
Brick Mask House, spacious luxury retirement home by Spacefiction Studio
The puja corridor leads to a pebble court, also accommodating an existing tree.
Brick Mask House, spacious luxury retirement home by Spacefiction Studio
Brick Mask House, spacious luxury retirement home by Spacefiction Studio
Brick Mask House, spacious luxury retirement home by Spacefiction Studio
The ceilings are exposed concrete. The flooring is primarily Italian marble, with pockets of handmade cement tiles laid in a pattern.
Brick Mask House, spacious luxury retirement home by Spacefiction Studio
Teak wood, brass accents and glass make up the rest of the material palette.
Brick Mask House, spacious luxury retirement home by Spacefiction Studio
Brick Mask House, spacious luxury retirement home by Spacefiction Studio
Brick Mask House, spacious luxury retirement home by Spacefiction Studio
Brick Mask House, spacious luxury retirement home by Spacefiction Studio
Brick Mask House, spacious luxury retirement home by Spacefiction Studio
A brass and brick accent wall encloses the staircase. Also, a double height space creates more spacious room and luxurious spaces.
Brick Mask House, spacious luxury retirement home by Spacefiction Studio
Brick Mask House, spacious luxury retirement home by Spacefiction Studio
The bedroom dedicated with brilliant colors, expresses the owner’s style and interest.
Brick Mask House, spacious luxury retirement home by Spacefiction Studio

The Brick Mask House Gallery:

Text by the Architects: The house, nestled in an acre of grid planted mango trees, was to serve as a secluded retirement home for a couple, away from the chaotic city life. None of the existing twenty year old mango trees were removed. Instead, the house weaves itself around these trees, creating a multitude of experiences.

Photo credit: Monika Sathe Photography| Source: Spacefiction Studio

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: Plot no. 193, Rd Number 13, Jubilee Hills, Hyderabad, Telangana 500030, India
– Tel: +91 95021 27722
– Email: [email protected]

More Tour of Houses here:


Latest Post