Bicton Residence designed by Hillam Architects, located atop Bicton’s Blackwall Reach in Australia. This home creates the seamless connection with the Swan River, reflects its river’s edge environment and the ‘enhanced living’ aspirations of its owners. Indeed, the architectural challenges of cutting into the hillside and maximising views were critical to the success of this project. As a result, the house offers a very spectacular views to the river and the high end amenities for the living moments.

Also, the main entry of this house is designed to impress. It’s a glazed void features a beautifully detailed, spiral staircase which leads to the upper, cantilevered living-areas. The two bedroom suites are deliberately set on split levels to provide privacy and tranquility whilst still allowing spectacular views. A large outdoor deck leads to a stunning 10m infinity pool which appears to blend seamlessly with the blue waters of the Swan River. In addition to this, the design palette is comfortable yet contemporary and the workmanship and finishes throughout are to an exceptionally high standard. In keeping with the design principles, the home features many sustainable initiatives. Indeed, the house has taken full advantage of its prime location, to bring out the best for its owner.

The Architecture Design Project Information:

Indeed, a rusticated limestone base, along with the extensive use of natural timber and stone, give the impression of the house rising from the surrounding escarpment. In addition to this, softer finishes at ground level give way to more refined details through the upper levels creating an interesting contrast.
Bicton residence, seamless connection with Swan river by Hillam Architects
Bicton residence, seamless connection with Swan river by Hillam Architects
A large covered outdoor patio leads to a beautiful swimming pool. It blends perfectly with the clear blue waters of the Swan River below.
Besides, a glazed void with a beautiful spiral staircase is a highlighted point for the house.
Bicton residence, seamless connection with Swan river by Hillam Architects
Also, the spacious living room with floor-to-ceiling glass doors, is the ideal place to enjoy the endless beauty of the river.
Bicton residence, seamless connection with Swan river by Hillam Architects
Bicton residence, seamless connection with Swan river by Hillam Architects
Indeed, the house takes advantage of the location. As a result, very corner of the house is strongly connected with nature
Bicton residence, seamless connection with Swan river by Hillam Architects

The Bicton Residence Gallery:

Text by the Architects: This Hillam Architects designed family residence atop Bicton’s Blackwall Reach reflects its river’s edge environment and the ‘enhanced living’ aspirations of its owners.

Photo credit:| Source: Hillam Architects

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: Unit 1/15 Roydhouse Street, Subiaco WA 6008
– Tel: 0863801877
– Email: [email protected]

More Tour of Houses here:


Latest Post