Date of Publishing:

ADVERTISEMENT


Camberwell House designed by AM Architecture, has transformed an existing mid century modern house located in Camberwell, Australia. This home completed in 2016, has a total floor area of 550m². The addition changes the organisation the existing home by creating a new center with a dramatic connection to its natural surrounds. The site is located on a unique L shape block, overlooks a leafy park. The existing architecture rendered precast at first floor, sitting on external clinker brick planes at its base. Its living areas originally situated at first floor.

The brief was mostly pragmatic. Designed to house a large family, the addition diverts access away from the original first floor living areas to this new lofty split level. And importantly to create a better connection to the outdoors but not lose the stunning views of the neighboring parkland. In addition to this, an exciting new addition contributes a new living space, master suite, and basement cellar room, with connection to new outdoor entertaining areas and swimming pool.

Also, the new living areas sited to face North East and North West. Large expanses of glass utilized take in the natural beauty and allow winter sun to penetrate deep into the space. To bal-ance the large expanses of glass, the designer used a high performance insulated glazed unit with a low E coating. Besides, large internal walls of face brick have been judiciously placed to allow their thermal mass to morning, midday and afternoon sun, and regulate internal temperatures all year around. Without a doubt, the house offers a wonderful connection with all discrete parts of the house and introduces a dramatic relationship to its beautiful natural surrounds.

The Architecture Design Project Information:

  • Project Name: Camberwell House
  • Location: Camberwell, Australia
  • Project Year: 2016
  • Area: 550 m²
  • Designed by: AM Architecture
Camberwell House, Modern home Overlooks leafy Park by AM Architecture
The space defers to its mid-century roots in its horizontality, honesty in steel connections and braces, natural materials and joinery details. An external venetian blind enlarges the ubiquitous 50’s venetian. And the space furnished with mid-century but forward looking furniture.
Camberwell House, Modern home Overlooks leafy Park by AM Architecture

ADVERTISEMENT


Timber posts form the boundaries of a “pavilion” and support a timber lined canopy overhead. The rhythm of these posts creates a tactility and depth to the edges of the space, modulating the hardness of the glass surface.
Camberwell House, Modern home Overlooks leafy Park by AM Architecture
The addition is nestled between two stately trees with a 4.8 m ceiling dramatically accepting these into the space and opening up to a leafy outlook of a local reserve.

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Camberwell House, Modern home Overlooks leafy Park by AM Architecture
Camberwell House, Modern home Overlooks leafy Park by AM Architecture
Simple ceramic pendant lights drape down at each post location and a dramatic fireplace reinforce the verticality of both the space and the neighboring trees.
Camberwell House, Modern home Overlooks leafy Park by AM Architecture
The furniture in the house mainly made of natural wood, creating a strong connection with the surrounding environment.

ADVERTISEMENT


The Camberwell House Gallery:

Text by the Architects: The site is located in Camberwell, Victoria on a unique L shape block, overlooking a leafy park. The existing architecture is rendered precast at first floor, sitting on external clinker brick planes at its base. Its living areas were originally situated at first floor.

Photo credit: Dianna Snape| Source: AM Architecture

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: Unit 2/175 Greville St, Prahran VIC 3181, Australia
– Tel: +61 3 9534 2008
– Email: [email protected]

More Tour of Houses here:



ADVERTISEMENT

Latest Post