Architecture Design of The Courtyard House

Description About The Project

The Courtyard House designed by Associated Architects is a stunning and luxurious home, which combines traditional yet still mordern style. In the house, the space designed based on square form derived out of nine squares. Also, the long central axis leads to the direct vision across the house from the gate allowing nature to flow inside.

The plan results in two functional sectors. One houses the grandparent’s bedroom in the front & the guest’s bedroom facing the huge lawn, with ample gathering areas seeking a spatial connection. The kitchen area & the related spaces set in the South – East direction at the rare side of the plot. The attached dining opens up to the sky with an inverted funnel shaped section at the center extending its veranda, thereby allowing greenery to seep inside the house.

In addition to this, the gymnasium placed back of the house in the lawn making it a healthier space to work out in the fresh-air. While moving on the circular staircase, it is the lotus pond just below the steps. There are three bedrooms, one home theatre and a big lounge with an extended balcony on this floor. Especially, the courtyard being the heart of the residence makes the space more breathable. Also, allowing the light to penetrate inside the house. Indeed, it becomes a relaxing space for some and plays area for the others, correctly named as the courtyard house.

The Architecture Design Project Information:

The Courtyard House, a Luxurious House in India by Associated Architects
The Courtyard House, a Luxurious House in India by Associated Architects
As soon as entering the residence passing the walkway surrounded by fountains, the veranda leads to a double – height vestibule linking the luxurious living space. To the central courtyard, this also holds the function of an informal open to sky living area.
The Courtyard House, a Luxurious House in India by Associated Architects
The Courtyard House, a Luxurious House in India by Associated Architects
Indeed, the formal living gives a cosy touch by using warm hues to the layers of textures & wooden floors.
The Courtyard House, a Luxurious House in India by Associated Architects
The Courtyard House, a Luxurious House in India by Associated Architects
The Courtyard House, a Luxurious House in India by Associated Architects
The Courtyard House, a Luxurious House in India by Associated Architects
The central courtyard allows an adequate amount of light and ventilation to be entered in the house throughout the day. Indeed, it designed keeping in mind the harsh hot climate of Ahmedabad.
The Courtyard House, a Luxurious House in India by Associated Architects
The Courtyard House, a Luxurious House in India by Associated Architects
The Courtyard House, a Luxurious House in India by Associated Architects
The Courtyard House, a Luxurious House in India by Associated Architects
Whereas, floors of the bedrooms, courtyard & the connecting spaces of The Courtyard House were mainly covered with kota stone.
The Courtyard House, a Luxurious House in India by Associated Architects
The Courtyard House, a Luxurious House in India by Associated Architects
The circular staircase leads to the living areas above.
The Courtyard House, a Luxurious House in India by Associated Architects

The Courtyard House Gallery:

Text by the Architects:  The Courtyard house is illustrative, where we tried to reflect back into our traditional courtyard houses with modern intervention where the dialogue between the spaces and activities revolves around the courtyard, which we refer to as the heart of the house. The space is designed based on square form derived out of nine squares. The long central axis leads to the direct vision across the house from the gate allowing nature to flow inside. From a partially square plan with a 22 meter front facade length, one of its edges provides privacy in relation to the neighbours & the other three sides generously open to the landscapes. The elevation of the house strikes a modern & contemporary note in an urban milieu.

Photo credit: Photographix | Sebastian + Ira| Source: Associated Architects

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: 1 Severn Street Place, The Mailbox, Birmingham, B1 1SE
– Tel: 0121 233 6600
– Email: [email protected]

More Projects in India here:


Latest Post