Date of Publishing:

ADVERTISEMENT


Architecture Design of Villa KD45 Residence

Description About The Project

Villa KD45 Residence designed by Studio Symbiosis to create a villa with maximum green space and views of the park. The house designed for multigenerational family with desire of dual interaction in the house. Firstly, zones of privacy required for his parents, his brother’s family, and his family. And secondly few spaces where all members living in the house can be together. Indeed, the site surrounded by villas on 3 sides, offering views of the neighborhood park on the shortest 4th side. Alongside there are three prominent trees on the site. One at the entrance, and two flanking the rear side of the plot. The design brief from the client was to try and retain these trees as much as possible.

On the other hand, this project looks at creating green urban living, to rekindle the relationship of the residents with nature in the immediate surroundings. This villa emerges from the landscape, with the central theme of creating maximum green cover on-site and utilizing the views of the park facing the site. Also, the odd shape of the plot along with the views of the neighborhood park used as design drivers. Thematically the design looks at flowing the green of the neighborhood park in the site, with streamlines emerging from the park facing the Southern side and opening up towards the Northern edge of the site.

Once insides, a double – height living, dining, and open kitchen space combines the two family floors into one zone of family living and thereby strengthening the family connectivity. Besides, a double – height living, dining, and open kitchen space combines the two family floors into one zone of family living and thereby strengthening the family connectivity.

The Architecture Design Project Information:

Villa KD45 Residence Connect with Nature by Studio Symbiosis
The green cover on the terrace as well as the meandering steps, ensure a reduction of direct heat gain.

ADVERTISEMENT


Villa KD45 Residence Connect with Nature by Studio Symbiosis
A shallow water body on the ground floor has been placed in the path of the wind direction, helping in evaporative cooling.
Villa KD45 Residence Connect with Nature by Studio Symbiosis

ADVERTISEMENT


Also, the upper floor of the building is made of concrete with windows recessed back to cut the South sun.
Villa KD45 Residence Connect with Nature by Studio Symbiosis

ADVERTISEMENT


Villa KD45 Residence Connect with Nature by Studio Symbiosis
Villa KD45 Residence Connect with Nature by Studio Symbiosis

ADVERTISEMENT


The landscape garden on the terrace enjoys the views of the neighborhood park with a feeling of being nested with nature.
Villa KD45 Residence Connect with Nature by Studio Symbiosis
Villa KD45 Residence Connect with Nature by Studio Symbiosis

ADVERTISEMENT


The three existing trees on site have been retained, creating zones of shadow in the landscape and also helping in reducing the sun exposure of the Villa KD45 Residence.
Villa KD45 Residence Connect with Nature by Studio Symbiosis

ADVERTISEMENT


Villa KD45 Residence Connect with Nature by Studio Symbiosis

ADVERTISEMENT


Villa KD45 Residence Connect with Nature by Studio Symbiosis
Villa KD45 Residence Connect with Nature by Studio Symbiosis

ADVERTISEMENT


Villa KD45 Residence Connect with Nature by Studio Symbiosis

ADVERTISEMENT


Villa KD45 Residence Connect with Nature by Studio Symbiosis
Villa KD45 Residence Connect with Nature by Studio Symbiosis

ADVERTISEMENT


Villa KD45 Residence Connect with Nature by Studio Symbiosis

The Villa KD45 Residence Gallery:


ADVERTISEMENT


Text by the Architects: Clients design brief was to create a villa with maximum green space and views of the park. The space requirement is to create a villa for one joint family. The client’s brother with his wife and grandparents are on the ground floor and he, his wife, and son are on the first floor. Home theatre, bar, and gym in the basement connected with a nice outdoor staircase and a patio to bring in light.

Photo credit: Niveditaa Gupta| Source: Studio Symbiosis

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: Oberwiesenstrasse. 63 70619 Stuttgart
– Tel: +49 711 91218260
– Email: [email protected]

More Projects in India here:



ADVERTISEMENT

Latest Post