Architecture Design of Alphaville House

Description About The Project

Alphaville House completed in 2018 in Salvador/ Bahia in Brazil designed by Sidney Quintela Architecture + Urban Planning. With straight lines and the use of natural materials created an Urban feel but with a strong relationship with the site and its immediate context. Due to the natural and accentuated slopes of the plot, the four – story house floor plans developed in a particular way where the garage, located in the middle floor, is at the same level as the private areas. While all living spaces such as living room, dining room, kitchen, bedroom and bathroom placed in the level below.

It became fundamental in the design process that the relationship between inside and outside was maximized. Therefore by having big openings to take advantage of the views. Also, create a generous and cozy external area, which allowed the owners to accommodate family and friends comfortably, were essential.

In addition to this, the natural materials for the house, such as natural stones, wooden floors, and windows, combined with the steel – framed structure and frameless glass panels railings were carefully chosen. Indeed, the house resulted in a contemporary style but also casual, blend beautifully with the landscape.

The Architecture Design Project Information:

Alphaville Houseby Sidney Quintela Architecture + Urban Planning
Indeed, the overlap of the volumes, with great windows and its sliding wooden shutters, added a movement to the facades of this Alphaville house. As well as provided shelter from the sun exposure, natural ventilation, improve energy efficiency.
Alphaville Houseby Sidney Quintela Architecture + Urban Planning
Alphaville Houseby Sidney Quintela Architecture + Urban Planning
Besides, the green trees surround the Alphaville House. Hence, it brings the airy and cool feeling.
Alphaville Houseby Sidney Quintela Architecture + Urban Planning
The beautiful outdoor pool for the owner’s demand.
Alphaville Houseby Sidney Quintela Architecture + Urban Planning
Floor to ceiling glass door makes the indoor outdoor connection and get the natural light for this Alphaville House.
Alphaville Houseby Sidney Quintela Architecture + Urban Planning
Alphaville Houseby Sidney Quintela Architecture + Urban Planning
The bedroom of this house is simply design with the views to the outside.
Alphaville Houseby Sidney Quintela Architecture + Urban Planning
The bathroom is elegant with the main light color.
Alphaville Houseby Sidney Quintela Architecture + Urban Planning
Alphaville Houseby Sidney Quintela Architecture + Urban Planning
Alphaville Houseby Sidney Quintela Architecture + Urban Planning
Alphaville Houseby Sidney Quintela Architecture + Urban Planning

The Alphaville House Gallery:

Text by the Architects: Alphaville house is located in Salvador/ Bahia in Brazil. It is inserted within a gated community, next to a great area of protected Atlantic forest, which had influenced the whole design process.

Photo credit: Rodrigo Melo| Source: Sidney Quintela | Architecture + Urban Planning

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: Av. Sete de Setembro, 2872 – Barra, Salvador – BA, 40130-001, Brazil
– Tel: +55 71 3333-7000
– Email: [email protected]

More Projects in Brazil here:


Latest Post