Date of Publishing:

ADVERTISEMENT


Architecture Design of Higham Road House

Description About The Project

Higham Road House designed by Philip Stejskal Architecture in response to the clients’ desire to create a well-connected home, supportive of the multiple transitions of family life across several decades. Hence, for this house, a central courtyard has been located at the heart of the design, admit Northern light and provide direct garden access to the main living areas which trace its perimeter. Also, a series of split levels allow the home to engage with its sloping site and ensure it is well embedded in its context.

Although the home is sizeable, there is a high degree of visual and spatial interconnection between levels and spaces, with the ability to isolate respective zones as required. In addition to this, conceived before children, the house can easily adapt over time. A window seat near the kitchen is currently a play area. It could transform into a reading nook in the future. The kitchen and dining spaces open to the courtyard to provide flexible entertaining options. In addition to this, the downstairs living room is cozy and contained, yet still connected to other living spaces via sightlines through the open stair.

Indeed, contribution of others, include engineers, landscape architects, artists, and other specialists to the outcome. The landscape design provides indoor outdoor connections from most rooms. The structural engineer detailed a light supporting structure, and the hydronic engineer resolved issues arising from install ducting and pipework between the split levels.

The Architecture Design Project Information:

Higham Road House for spatial order flexibility sense by Philip Stejskal

ADVERTISEMENT


Higham Road House for spatial order flexibility sense by Philip Stejskal
Also, the relationship with the vegetation is another important focal point of the Higham Road House design, in which the living space opens to the side gardens. Thereby integrate the landscaping with the environment and allow greater air circulation.
Higham Road House for spatial order flexibility sense by Philip Stejskal

ADVERTISEMENT


The original cottage maintains its modest presentation to the street and boasts a new deck and front garden. Also, this outdoor space enjoyed by the family and fosters engagement with passers-by.

ADVERTISEMENT


Higham Road House for spatial order flexibility sense by Philip Stejskal
Higham Road House for spatial order flexibility sense by Philip Stejskal
A lookout tower on the Northern boundary performs several key functions. It provides an outdoor fireplace and backdrop to the courtyard of this Higham Road House. Besides, it diverts the gaze away from the adjacent neighbor’s wall, and it curates views across the district towards Fremantle Port.

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Higham Road House for spatial order flexibility sense by Philip Stejskal
Higham Road House for spatial order flexibility sense by Philip Stejskal

ADVERTISEMENT


Higham Road House for spatial order flexibility sense by Philip Stejskal

ADVERTISEMENT


Higham Road House for spatial order flexibility sense by Philip Stejskal

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Higham Road House for spatial order flexibility sense by Philip Stejskal

ADVERTISEMENT


The new elevated kitchen of this Higham Road House also connects with both the street and side neighbors; a permeable boundary wall enables food to be shared through the fence.
Higham Road House for spatial order flexibility sense by Philip Stejskal

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Higham Road House for spatial order flexibility sense by Philip Stejskal
Higham Road House for spatial order flexibility sense by Philip Stejskal

ADVERTISEMENT


The floor plan of this Higham Road House.

ADVERTISEMENT


Higham Road House for spatial order flexibility sense by Philip Stejskal

ADVERTISEMENT


Higham Road House for spatial order flexibility sense by Philip Stejskal

ADVERTISEMENT


Higham Road House for spatial order flexibility sense by Philip Stejskal

The Higham Road House Gallery:

Text by the Architects: This workers cottage in North Fremantle was expanded to suit a growing family while overcome several design challenges.
Now, it fosters a sense of connectedness – across various levels, between inside and outside, and from public to private space – enable our clients to maintain strong social links with their community.

Photo credit: Bo Wong| Source: Philip Stejskal Architecture

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: 391 Canning Hwy, Palmyra WA 6157, Australia
– Tel: +61 401 727 405
– Email: [email protected]

More Projects in Australia here:



ADVERTISEMENT

Latest Post