Date of Publishing:

ADVERTISEMENT


Architecture Design of House In Blair Atholl

Description About The Project

House In Blair Atholl designed by Johanessburg based Nico Van Der Meulen Architects that blend a clean contemporary aesthetic with a more textured traditional style in their design for this house to create an exquisite private residence in Johannesburg, South Africa. The home designed in 2015 and offers a countryside feel but with clean lines, bold geometry and intricate interior design. Indeed, this double storey home boasts nearly 750 m² under roof and surrounded by serenity and tranquility. Free from high boundary walls and electric fencing which is customary to most luxurious houses in Johannesburg, this design is different.

On the other hand, orientating the house Northwards allows for the home to be naturally lit all year round and provides expansive views of the garden from nearly every room. While the overhangs provide protection from the sun during the summer. They also ensure that the sun still penetrates the rooms during the winter months.

Once insides, the double volume entrance hall completely surrounded by glass, draws in as it’s bordered by two double garages on either side. The symmetry of the timber wrapped garages highlights the transparency of the house as views of the garden captivate. In addition to this, enveloped in natural wood, the garage doors disappear into a timber wall paying tribute to Werner’s ability to transform the everyday ordinary into an extra ordinary design feature.

Moreover, the spacious lanai accommodates a braai, bar and seating area making it ideal for entertaining while the swimming pool is integral into the design of the lanai and even extends beneath the cantilevered floor slabs. A bridge with frameless glass balustrade connects the two wings of the house while also maintaining a sense of privacy for the main bedroom which located on the Eastern wing of the house.

The Architecture Design Project Information:

House In Blair Atholl, Modern Home by Nico van der Meulen Architects

ADVERTISEMENT


House In Blair Atholl, Modern Home by Nico van der Meulen Architects
House In Blair Atholl, Modern Home by Nico van der Meulen Architects

ADVERTISEMENT


House In Blair Atholl, Modern Home by Nico van der Meulen Architects
Indeed, with unrestricted views of the countryside, the expansiveness of this home catchs the attention as approach this.
House In Blair Atholl, Modern Home by Nico van der Meulen Architects

ADVERTISEMENT


House In Blair Atholl, Modern Home by Nico van der Meulen Architects
House In Blair Atholl, Modern Home by Nico van der Meulen Architects

ADVERTISEMENT


House In Blair Atholl, Modern Home by Nico van der Meulen Architects
The unapologetic floating timber staircase becomes a grand feature which floats above the floor plane.
House In Blair Atholl, Modern Home by Nico van der Meulen Architects
As the natural stone cladded wall forms the perfect backdrop for the sculptural masterpiece by Regardt van der Meulen.

ADVERTISEMENT


House In Blair Atholl, Modern Home by Nico van der Meulen Architects
Besides, the frameless folding doors create an invisible threshold between the inside and the outside and when completely open, the lanai becomes an extension of the kitchen and family/ dining and vice versa of this House In Blair Atholl.
House In Blair Atholl, Modern Home by Nico van der Meulen Architects

ADVERTISEMENT


House In Blair Atholl, Modern Home by Nico van der Meulen Architects
House In Blair Atholl, Modern Home by Nico van der Meulen Architects

ADVERTISEMENT


House In Blair Atholl, Modern Home by Nico van der Meulen Architects
House In Blair Atholl, Modern Home by Nico van der Meulen Architects

ADVERTISEMENT


House In Blair Atholl, Modern Home by Nico van der Meulen Architects

ADVERTISEMENT


House In Blair Atholl, Modern Home by Nico van der Meulen Architects

The House In Blair Atholl Gallery:

Text by the Architects: Designed by Werner van der Meulen of Nico van der Meulen Architects, House in Blair Atholl, a double storey home boasts nearly 750 m² under roof and is surrounded by serenity and tranquility.

Photo credit: David Ross and Barend Roberts | Source: Nico van der Meulen Architects

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: 43 Grove St, Ferndale, Randburg, 2194, South Africa
– Tel: +27 11 789 5242
– Email: [email protected]

More Projects in South Africa here:



ADVERTISEMENT

Latest Post