Date of Publishing:

ADVERTISEMENT


Architecture Design of House of Lines and Circles

Description About The Project

House of Lines and Circles designed by Cognition Design Studio with setting a beautiful visual language for the spaces, also execute a seamless transition of public to private, exalting nuanced degrees of privacy in this residence in Kerala. True to its name, a plethora of patterns composed of lines and circles adorn yet never overpower the minimal spaces here. Located in the heart of an urban sprawl that began as a small town in Kerala, this residence underwent careful planning, curated mass and specific attention paid to its overall architectural composition.

The client’s demand brief is translated on site through the careful placement of the building’s mass and utilizes the negative space thus created as elements to craft the overall architectural composition. A sky – lit internal courtyard and a swimming pool stay hidden inside the massing. It allows the occupants to enjoy the areas with uninterrupted privacy. Also, simple design elements such as circles and linear lines can be seen repeated in the house in varying degrees of functionality.

In addition to this, the design language is evident from the front porch itself. The linear profile of the porch covers almost the entire span of the house with one end opening up into a pebble garden and a green wall. A textured wall with a series of circular fenestrations separates the courtyard inside from the porch. These circular holes balance the linear form of the porch while providing a peek at the internal courtyard without affecting the privacy of the occupants.

Indeed, warmth and coziness are perpetually prevalent. Wonderfully furnished and showing off thoughtful design flourishes. All while concealing a brilliant play of public and private. This House of Lines and Circles home follows and elevates the homeowner’s brief to the tee.

The Architecture Design Project Information:

House of Lines and Circles in India by Cognition Design Studio
These circular holes balance the linear form of the porch of House of Lines and Circles home. While provide a peek at the internal courtyard without affect the privacy of the owner.

ADVERTISEMENT


House of Lines and Circles in India by Cognition Design Studio

ADVERTISEMENT


House of Lines and Circles in India by Cognition Design Studio

ADVERTISEMENT


The internal courtyard of House of Lines and Circles home filled with lush green vegetation typical to the tropical climate. The hardscape in this area consists of a natural stone pathway and river washed pebbles.
House of Lines and Circles in India by Cognition Design Studio

ADVERTISEMENT


The teakwood staircase of House of Lines and Circles home illuminated by a large opening on the wall. Then, continues to the roof in the form of a skylight. The intensity of light is controlled via laser cut wooden screen in front of the skylight, which also creates an interesting play of shadows on the wall.
House of Lines and Circles in India by Cognition Design Studio

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


House of Lines and Circles in India by Cognition Design Studio
The hand wash unit is custom built on site with a teakwood base and Corian top, along with rose gold fixtures. Also, three circular mirrors on a backdrop of concrete textured wall adds to the beauty of the setup.

ADVERTISEMENT


House of Lines and Circles in India by Cognition Design Studio
The floor plan of House of Lines and Circles project.

ADVERTISEMENT


House of Lines and Circles in India by Cognition Design Studio

The House of Lines and CirclesGallery:

Text by the Architects: The house is located in Vilathur in Palakkad District of Kerala. Once a small town in a village setting, it is now a fast-growing center for trade, attract businesses even from far – off areas. The Residential plot is located in the heart of this urban sprawl, set the architects up with a unique challenge of creating an appealing architecture that is to be appreciated by the public while protect the client’s privacy at all times.

Photo credit: Turtlearts Photography| Source: Cognition Design Studio

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: Valanchery, Kerala 676552, India
– Tel: +91 95678 92276
– Email: [email protected]

More Projects in India here:



ADVERTISEMENT

Latest Post