Date of Publishing:

ADVERTISEMENT


Pearl House designed by MXMA Architecture & Design, is the brainchild of a South Korean couple, whose dream of a well-balanced living area, which brought into life by the architect. The local firm envisioned the home as a place of sanctuary. Also, establishing an open-space design while keeping the architectural elements of the original. As a result, combination of style, substance, and sustainability defines this Canadian home as both a work of art and a safe haven for the family.

The house’s L-shaped plan is divided into four zones. The first, to the North, is a connected series of intimate spaces. The children’s bedrooms, located in the original house, take advantage of the existing windows, which allowed for minimal work on the facade. A new bathroom separating these rooms ensures acoustic comfort. The living room, kitchen, and dining room have been grouped together to form a large living area in the center of the house. At the West end are functional spaces such as a garage and a vestibule with a laundry area. Finally, facing the backyard allows the interior spaces to project outward while giving the impression of a more spacious home.

Besides, central to the design of the new house was the large maple tree located in the heart of the garden. It became an architectural element in its own right, honored for its ecological, aesthetic, and social benefits. With its style, materials, spatial organization, and variable energy strategies, Pearl House is the very definition of environmentally friendly architecture,. Also, greatly enhancing the quality of life of the family who dreamed of living in contact with nature.

Indeed, Pearl House can be viewed as a precious work of art, an innovative and protective shell containing a treasure: a family.

The Architecture Design Project Information:

In order to create a continuous and homogeneous volume, the architect chose to demolish the mezzanine and then extend the surfaces of the existing roof to cover the new primary suite, while respecting the existing alignments, lines, and eaves. Consequently, the shape of the original house evolved naturally to become part of a harmonious whole.
Pearl House, an unique style, a work of art by MXMA Architecture & Design

ADVERTISEMENT


Pearl House, an unique style, a work of art by MXMA Architecture & Design
Pearl House, an unique style, a work of art by MXMA Architecture & Design
The backyard became a soothing indoor-outdoor space where the family could gather to have a meal, play, or simply relax.
Indeed, the passage of natural light through the entire plan of the house, revealing surfaces with warm, contrasting textures.

ADVERTISEMENT


The house surrounded by trees and green nature, creates the harmony and fresh air for the house.
Pearl House, an unique style, a work of art by MXMA Architecture & Design

ADVERTISEMENT


Pearl House, an unique style, a work of art by MXMA Architecture & Design
To strengthen the relationship between the interior and exterior, the same wood was also used inside the residence. The white oak floors, in the same tone as the walls and ceilings, lend an inviting and warm character to the rooms.
Pearl House, an unique style, a work of art by MXMA Architecture & Design

ADVERTISEMENT


Pearl House, an unique style, a work of art by MXMA Architecture & Design
The color black, which in Korean culture represents both mastery and a cycle of our existence. It echoed in the matte black finish of the cabinets and countertops. In this way, the fully integrated style of the kitchen lends a new beginning to the very heart of the house. It is an expression of cultural identity very dear to the homeowners.
Pearl House, an unique style, a work of art by MXMA Architecture & Design

ADVERTISEMENT


The dark kitchen furniture also stands in stark contrast to the bright white oak floors and the abundant light of the interior spaces.

ADVERTISEMENT


Pearl House, an unique style, a work of art by MXMA Architecture & Design

The Pearl House Gallery:

Text by the Architects: Pearl House was born from a strong and simple concept: as a design element, a house must be a place of sanctuary.

Photo credit: Annie Faffard| Source: MXMA Architecture & Design

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: 4211 Rue Sainte-Catherine O Bureau 302, Westmount, QC H3Z 1P6, Canada
– Tel: 1 514-746-9057
– Email: [email protected]

More Tour of Houses in Canada here:



ADVERTISEMENT

Latest Post