Architecture Design of The Brick Connection

Description About The Project

The Brick Connection designed by Traanspace, located in Vadadora, India, with the name is a play on the literal and the figurative. The bricks that define the exterior and interior aesthetic, and the connectivity that serves as the guiding principle of the house itself.

Indeed, the house revolves around the concept of connections. The connections of the indoor with the outdoor, the inter – relation of one space with another along with the courtyard and the interaction of various volumes and floors with each other. In addition to this, developed along the principles of nine grid planning, the house has a courtyard at its core. The front door of this biophilic house opens into a central circulation axis. With the living, double height dining and kitchen on one side extending into a beautiful garden presenting serene views. Each of these spaces, demarcated from one another by sliding-folding doors. They are designed to present solitary behaviour as well as act cohesively when used in conjunction.

On the other hand, the garage, family sitting and bedroom are on the other side of the axis. The central courtyard, along with the dining and family sitting forms a secondary open axis. The central circulatory axis continues on the first floor forming a bridge overlooking the dining area, with the bedrooms, gym and home theatre stacked along it. Besides, the last floor houses an office, art studio, semi – covered sitting area and terrace.

Without adoubt, this house is like a retirement home, not literally but soulfully where one can keep aside all the formal layers of life and enjoy the fresh air and tantalizing light, leaving behind the busy city life. All in all, Brick Connection looks more like a sanctuary than a shelter, a harmonious respite from the busy outside world.

The Architecture Design Project Information:

The Brick Connection brings a Grounded Living Experience by Traanspace
In sync with the concept of planning, the exterior is a simple geometry comprising of a bold brick mass with exposed concrete overhangs and large openings.
A large circular shape takes up the center of the exterior façade of The Brick Connection house, beckoning one to enter. While bathing the front entrance in a natural glow.
The Brick Connection brings a Grounded Living Experience by Traanspace
The Brick Connection brings a Grounded Living Experience by Traanspace
An open courtyard is located at the center of The Brick Connection. While the living spaces surround it, bringing both positive energy. As well as good air circulation to counter the dry climactic zone.
The Brick Connection brings a Grounded Living Experience by Traanspace
The Brick Connection brings a Grounded Living Experience by Traanspace
New furniture designed in harmony with these furniture pieces and the collected pieces modified to develop a language visualized for The Brick Connection house.
The Brick Connection brings a Grounded Living Experience by Traanspace
The Brick Connection brings a Grounded Living Experience by Traanspace
The Brick Connection brings a Grounded Living Experience by Traanspace
The Brick Connection brings a Grounded Living Experience by Traanspace
Three materials – brick, concrete and wood sum up the material palette. The brick in contrast with the grey flooring creates a juxtaposition of subtle textures in The Brick Connection house.
The Brick Connection brings a Grounded Living Experience by Traanspace
Save for the windows and concrete roofing, red bricks dominate the look, adding to The Brick Connection’s already natural warmth.
The Brick Connection brings a Grounded Living Experience by Traanspace
The Brick Connection brings a Grounded Living Experience by Traanspace
The Brick Connection brings a Grounded Living Experience by Traanspace
The Brick Connection brings a Grounded Living Experience by Traanspace
The Brick Connection brings a Grounded Living Experience by Traanspace

The Brick Connection Gallery:

Text by the Architects: The brick connection is a house designed for a very simple, well-travelled couple wishing to settle in their homeland, a little away from the chaos of the city. Grounded close to nature, this couple wanted a vastu compliant house. It reflects this closeness to roots as well as their elegant personality. Very clear with their thoughts and requirements, they wanted their home to be coherent in terms of space utilization and energy efficiency. Located in the outskirts of Vadodara on a 7400 sqft plot, this house holds true to its promises. 

Photo credit: Umang Shah| Source: TRAANSPACE

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: A-10 Shrenik Park Society, Near Shrenik Park Circle, Akota, Vadodara – 390 020, Gujarat, India
– Tel: + 91 265 2323830
– Email: [email protected]

More Projects in India here:


Latest Post