Architecture Design of Kuala Lumpur House

Description About The Project

Kuala Lumpur House designed by SCDA Architects, located in Malaysia, this modern house is a place of retreat from the city. Indeed, The landscape, architecture and interiors of this house are in direct response to the environment and climate. Also, all rooms such as living room, dining room and kitchen designed with indoor outdoor connection to take the stunning views of the nature. Each component of the design broken down to volume, line and plane and takes inspiration from classical architectural proportioning and spatial hierarchy.

Also, in response to the tropical climate of Malaysia, the elements of the façade are carefully considered. This Kuala Lumpur House reinterprets the concept of verandas with deep recessed windows lined with timber panels. The depth of the windows allow the home owners to take advantage of natural ventilation and the sliding screens are an integral response to the tropical climate of Malaysia. The screens temper the heat and glare of the sun and mediate the interplay between opaque walls and transparent glass.

Besides, courtyards experienced sequentially and hierarchically through a choreographed procession of the house. They designed to heighten to experience of the user with light, sound, touch, and sight. Also, the imposition of the courtyards was a method to re-imagine living in the tropics through an exploration of negative space between interior and exterior spaces.

The Architecture Design Project Information:

Indeed, the façade of the house is nothing other than structured and aligned. The rigidness of the architecture contrasted with the materials and the proportions that clad building and wrap around the landscape. Also, the linearity and proportions of the timber, stone, and earth, naturally create a composition that inclines to one’s own place making.
The Kuala Lumpur House is a sequence of both interior and exterior spaces, informed by light, material and the clarity of structure.
SCDA is well known to bring the presence of nature into their interiors and strongly conceived at Kuala Lumpur House. This house reinterprets the verandas concept with deeply recessed windows. These windows lined with timber panels. The homeowners can take advantage of natural ventilation thanks to the depth of the windows.

The Kuala Lumpur House Gallery:

Text by the Architects: In the middle of bustling Kuala Lumpur, Kuala Lumpur House is a place of retreat from the city. Indeed, the landscape, architecture and interiors keep the environment, culture and climate of the site well into consideration throughout the design process. Each component of the design is broken down to volume, line and plane, maintaining inspiration from classical architecture and design.

Photo credit: Aaron Pocock| Source: SCDA Architects

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: 8 Teck Lim Rd, Singapore 088385
– Tel: +65 6324 5458
– Email: [email protected]

More Projects here:


Latest Post