Architecture Design of Passos House

Description About The Project

Passos House designed by David Guerra that becomes a highlight in town by complexity combined with natural simplicity. From this house, dwellers can find the comforts of modern life but also the indispensable contact with nature, fresh air, and silence. Indeed, it’s the synthesis of good architecture, answering to the most rigorous demands of a project so quintessential as a residence.

This house with an open concept and integrated spaces requires solutions for privacy. Hence, the woodwork of sliding doors allows integration as well as limitation of the common spaces. Also, looking for the simultaneity of activities so much for receiving guests, but also on the aspects of private life. In addition to this, the home office can be brought to join the living room. It allows amplification of space, natural lighting to come in, and the expansion of crossed ventilation. All spaces aim for convergence and integration.

On the other hand, a large garden was conceived on the four sides of the terrain, designed by Felipe Fontes, combined with a winter garden in the center. The result is a courtyard aspect right in the middle of the house. It inspired by buildings that would rely on a more natural solution than air conditioning. This space becomes not just a place of reunion, but also a focal point, that enables heat exchange with the exterior.

Once insides, furniture, carpets, and objects had a close curatorship and supervision of the architect himself. Also, combined with an auspicious look and accurate taste of the owners, who very well understood the necessity of a matched solution in interior design when compared to architectural ones. Therefore, the result was a house well built, with harmonious solutions on furniture, objects, and artwork.

The Architecture Design Project Information:

Passos House with Open Concept and Integrated Spaces by David Guerra
The Passos House designed like an oasis in a continental region with many trees and the modernist architecture.
Passos House with Open Concept and Integrated Spaces by David Guerra
Passos House with Open Concept and Integrated Spaces by David Guerra
Passos House with Open Concept and Integrated Spaces by David Guerra
Passos House with Open Concept and Integrated Spaces by David Guerra
In this Passos House, the home office integrated with the living room. Hence, it allows amplification of space, yet still ensure the privacy.
Passos House with Open Concept and Integrated Spaces by David Guerra
Passos House with Open Concept and Integrated Spaces by David Guerra
The woodwork of sliding doors allows integration as well as limitation of the common spaces, looking for the simultaneity of activities so much for receiving guests. But also on the aspects of private life.
Passos House with Open Concept and Integrated Spaces by David Guerra
Indeed, when it comes to colors, the goal was to transform the space, filling it with life and affection, from pink to caramel, from brown to green, from blue to yellow, on the walls and on furniture, carpets, and artwork.
Passos House with Open Concept and Integrated Spaces by David Guerra
Passos House with Open Concept and Integrated Spaces by David Guerra
Passos House with Open Concept and Integrated Spaces by David Guerra
Passos House with Open Concept and Integrated Spaces by David Guerra
The interposition of private gardens along the extension of all windows was the solution. With that, the dwellers can enjoy privacy without losing contact with nature.
The bedroom of this Passos House area separated on an adjacent block, protected from the public sight of the common spaces. However, it was a priority for the bedrooms to be in symbiosis with nature.
Passos House with Open Concept and Integrated Spaces by David Guerra
Passos House with Open Concept and Integrated Spaces by David Guerra

The Passos House Gallery:

Text by the Architects: Located in the Southwest part of the state, this house was conceived, not just architecturally but also in its interior design, to become an oasis in a continental region, with high temperatures and low humidity. Like an oasis, a refuge, it became essential the presence of many trees and gardens, surrounding the house located in a suburb with few trees and lots of modernist architecture.

Photo credit: Jomar Bragança| Source: David Guerra

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: Barão de Macaúbas, nº 460 – Sala 1403 – Santo Antônio
– Tel: +55 31 3296 – 9810/ +55 31 99985 – 5881
– Email: [email protected]

More Projects in Brazil here:


Latest Post