Date of Publishing:

ADVERTISEMENT


Architecture Design of Surprising Seclusion House

Description About The Project

Surprising Seclusion designed by HYLA Architects is a suitable name for a house in Singapore’s Binchang Rise, as an oasis away the hustle and bustle of life. With both the front and rear of the house facing busy city roads, the prospect of creating a private and relaxing home was a difficult one for HYLA Architects. For the home though, the solution was to look inward – which is house the house was designed. It is a beautiful house that finished in off-form concrete and grey face brick.

HYLA architect Han Loke Kwang describes the space as “inward-looking and hermetic”. A property which juxtaposed by the bathroom, porous and sunlit design. In addition to this, a triple volume covered but naturally ventilated court with a pool becomes the focus of the internal space.

Besides, the master bathroom of this house continues the concrete and grey face brick theme with brick openings for ventilation and views. This bathroom and the attic bath have planting areas, offering an awesome green contrast to the grey scheme. The concrete and brick geometry of this house also can be seen in the study, family, and living room where there are custom storage units used to beautify the interior. It is an amazing house where different materials combined to create a special character for its building.

The Architecture Design Project Information:

Surprising Seclusion House, an Inward-looking Home by HYLA Architects
Surprising Seclusion House, an Inward-looking Home by HYLA Architects
Surprising Seclusion, the name given by the fact that, both in the front and in the back, with busy streets and alongside an old house, this house looks inward.

ADVERTISEMENT


Surprising Seclusion House, an Inward-looking Home by HYLA Architects
Surprising Seclusion House, an Inward-looking Home by HYLA Architects
On the home’s side, a striking sculptural staircase cantilevers from the wall to reach up to the second level family room.
The journey of Surprising Seclusion continues up another staircase with a stepped planter on the side and illuminated from above.

ADVERTISEMENT


Surprising Seclusion House, an Inward-looking Home by HYLA Architects

ADVERTISEMENT


Surprising Seclusion House, an Inward-looking Home by HYLA Architects
Surprising Seclusion House, an Inward-looking Home by HYLA Architects
Indeed, the aesthetic here is a clever mix of strong urban style with the grey concrete. Also, softened by the natural light and greenery.

ADVERTISEMENT


Surprising Seclusion House, an Inward-looking Home by HYLA Architects

ADVERTISEMENT


Surprising Seclusion House, an Inward-looking Home by HYLA Architects
In a long, narrow bathroom space, a sense of space is achieved through more luxurious high ceilings. Hence, it recalls the overall design of this Surprising Seclusion, as well as clever storage and the creative eschewing of an enclosed shower for a column.
This bathroom, as well as the attic bath, has planting areas that offer a green contrast to the grey scheme.

ADVERTISEMENT


The Surprising Seclusion House Gallery:

Text by the Architects: With both the front and rear facing busy roads and the side an old house, this home looks inwards. A triple volume covered but naturally ventilated court with a pool becomes the focus of the internal space.

Photo credit: Derek Swalwell | Source: HYLA Architects

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: 47 Ann Siang Rd, Singapore 069720
– Tel: +65 6324 2488
– Email: [email protected]

More Projects here:



ADVERTISEMENT

Latest Post