Architecture Design of Ventura Hillside Home

Description About The Project

Ventura Hillside Home designed by DARX Studio nested into the hill with the spectacular views of the nature. Indeed, the main consideration of the design was how the structure would respond to the terrain and capture the canyon views of the Simi Hills. As a result, the house elongates itself parallel to the view. Thus creating panoramic views into Bell Canyon toward the East while hiding itself from the two neighboring buildings on either side. By siting the mass of the building along the Eastern edge of the slope, it opened up a large garden backyard between the house and the descending slope.

In addition to this, a reoccurring theme of the design is that vantage points extend laterally from the interior spaces towards the courtyard, the backyard garden, and the canyon beyond. The house takes advantage of the horizontal nature of human vision and uses it to create and capture broad views.

The lower level of the house is carved into the hillside with a garage, media room, and entry hall off the court. This allows the house to function as a predominantly single-level house above. Also, takes advantage of the larger flat pad with a backyard garden. Besides, the upper-level bridge serves to divide the house programmatically into two hierarchical areas. With the public social spaces to the North and the private bedroom wing to the South. The kitchen, dining, and living room extend to an interior courtyard that faces the view. And allows for the view to be experienced both indoors and outdoors. Also, the courtyard view extends in the opposite direction of the view with site lines continuing into the den and an exterior pool cabana beyond.

The Architecture Design Project Information:

Ventura Hillside Home, Stunning White Horizontal Blocks by DARX Studio
The procession through Ventura Hillside home starts with a winding driveway up the hillside slope, that leads to a large motor court. Also, the lower level entry hall has a flanking double-run staircase that ascends to a bridge on the upper level.
Ventura Hillside Home, Stunning White Horizontal Blocks by DARX Studio
The materials of the lower level of Ventura Hillside home echo the earth-toned colors of the hillside from which it is emerging.
The airy space of the living room.
Ventura Hillside Home, Stunning White Horizontal Blocks by DARX Studio
The living room offers a spectacular views to the nature thank to the advantage of location.
Ventura Hillside Home, Stunning White Horizontal Blocks by DARX Studio
The integrated spaces of kitchen and dining area extend to an interior courtyard. Hence, it allows for the view to be experienced both indoors and outdoors.
Ventura Hillside Home, Stunning White Horizontal Blocks by DARX Studio
The floor plan of Ventura Hillside Home.
Ventura Hillside Home, Stunning White Horizontal Blocks by DARX Studio
Ventura Hillside Home, Stunning White Horizontal Blocks by DARX Studio
Ventura Hillside Home, Stunning White Horizontal Blocks by DARX Studio
Ventura Hillside Home, Stunning White Horizontal Blocks by DARX Studio

The Ventura Hillside Home Gallery:

Text by the Architects: This project is located within the gated equestrian community of Bell Canyon, in eastern Ventura County California. Indeed, the house nestled midway up a steep hillside with views capturing the rolling hills and mature trees of Bell Canyon below. The topography of the lot had a steep heel and toe, while the middle portion of the lot was more moderately sloped, creating a natural place to locate a building pad.

Photo credit: Oren Dothan| Source: DARX Studio

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: 11500 Tennessee AVE. STE. 423 Los Angeles CA 90064
– Tel: +1.310.435.3066
– Email: [email protected]

More Houses in United States here:


Latest Post