Architecture Design of CG Villa

Description About The Project

CG Villa designed by 8×8 Design Studio Co. to be an addendum structure to the Client’s existing home which is a ideal place for them to gather and enjoy their daily activity.

The spatial program of the villa was done as linear series of spaces. Starting with the Lounge, Gym Space, Minibar, and Wet Facilities to its ends. Also, as a fundamental influence, the Designers took note of the Farnsworth House by Ludwig Mies van der Rohe. They applied the spirit of legibility of Farnsworth. But with applied solutions that are specific to the space program and microclimate of the project.

On the other hand, the Villa structured to utilize Tubular Steel and Wide Flange Steel profiles for its framing. Sizing of these took into consideration the expected seismic activity of the region. A specialized glazing system by Rabel clads the Interior volume. While wood plank-form concrete walls used towards the rear wet areas of the volume.

In addition to this, the minimalist profile of the glazing system enhanced the framed view of its surrounding vegetation and by stacking the panels on ends integrated the interior space to the exterior courtyard as an expanded open layout. The Gym on the ground floor is the primary space of the Villa. This features a selection of Technogym equipment, a lounge seating area, and a minibar. Besides, the rear end of the villa features a hot and cold dipping pool with a skylight view to the roof deck space. Next to the dipping pools are the Steam Shower and Sauna facilities. These put together as a curated set of wellness options that made available for the Client and his guests.

The Architecture Design Project Information:

CG Villa (Calatagan Gym)Villa in Philippines by 8x8 Design Studio Co.
Indeed, the space is enhanced by the vantage of the mango tree lines to its East and West sides. The intention was to allow for a space that would blur the idea of rigid fitness activities and integrate it as part of lifestyle infused with nature. Besides, at the perimeter of the structure is a Courtyard that centers to a wide firepit at the front court of the gym. The firepit intended for bon fire events and has become a natural focal point upon approach of the gym.
CG Villa (Calatagan Gym)Villa in Philippines by 8x8 Design Studio Co.
CG Villa (Calatagan Gym)Villa in Philippines by 8x8 Design Studio Co.
CG Villa (Calatagan Gym)Villa in Philippines by 8x8 Design Studio Co.
CG Villa (Calatagan Gym)Villa in Philippines by 8x8 Design Studio Co.
CG Villa (Calatagan Gym)Villa in Philippines by 8x8 Design Studio Co.
Besides, an additional fitness space of this CG Villa, the roof deck includes an additional steel volume, intentionally iterated to have discerning profile in contrast to the ground volume.
The roofing of the deck utilizes the Danpalon Multicell Polycarbonate Roofing. Hence, this has proved to be effective in keeping the space cool. Whilst, providing a diffused natural illumination to the space. This features a raised view of the surrounding mango tree crowns and is an extended space for social gatherings.
CG Villa (Calatagan Gym)Villa in Philippines by 8x8 Design Studio Co.
In addition to this, the beautiful swimming pool with a skylight view to the roof deck space.
CG Villa (Calatagan Gym)Villa in Philippines by 8x8 Design Studio Co.
CG Villa (Calatagan Gym)Villa in Philippines by 8x8 Design Studio Co.
CG Villa (Calatagan Gym)Villa in Philippines by 8x8 Design Studio Co.

The CG Villa Gallery:

Text by the Architects: Located in Calatagan, Batangas, CG Villa was designed to be an addendum structure to the Client’s existing Home and would house wellness activities and social gatherings for family and friends. The Villa’s footprint was designated in an existing clearing between the grid of mango grove clusters to establish a linear program space enveloped by nature. Besides, the vertical gestures of the tree lines were the initial cue of the Designers to highlight 2 bold horizontal slab planes (floor and ceiling) that become a midground element to the layer of silhouettes of the mango trees.

Photo credit: Ed Simon| Source: 8×8 Design Studio Co.

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: 7912 Makati Ave, Makati, 1200 Metro Manila, Philippines
– Tel: +63 2 8808 8423
– Email: [email protected]

More Projects here:


Latest Post