Architecture Design of Camps Bay House

Description About The Project

Camps Bay House designed by Malan Vorster Architecture Interior Design is prominent and luxury project. Located in Cape Town of South Africa, this residence responds to the streetscape with two stories. The building set back from the street in order to preserve existing mature trees, also offers spectacular views of sea and Lion’s Head. In addition to this, building mass expressed in simplified robust forms and pure geometric shapes, and vertically arranged in a tripartite stacking diagram.

Also, climatic control and privacy of the house provided with a pivoting adjustable screen on the street side, sliding shutters to regulate Western exposure, and pergolas to provide shade. Building mass is arranged to shelter the internal and external spaces from the South Easter.

Beside offering the sophisticated design of main living spaces, accommodates the guest suite, family bedrooms, TV lounge and covered patio, the house also provides outdoor and indoor living spaces to blend. The elevation above the slope of the site affords sea and Twelve Apostle views. Also, an entertainment terrace with timber pergola is projected into the view. A first-floor hovering cube; two fronts are open to views either side, and two sides predominantly kept solid to afford privacy from neighbors. Also, it is a container for the parent’s zone; bedroom and private lounge with sea views, and study and bathroom dressing suite with views of Lion’s Head.

The Architecture Design Project Information:

Camps Bay House designed by Malan Vorster Architecture Interior Design
A natural stone plinth grows out of the site slope and connects with the lower garden of Camps Bay House.
Camps Bay House designed by Malan Vorster Architecture Interior Design
Camps Bay House set back to preserve the trees, also offers a stunning views of the sea.
Camps Bay House designed by Malan Vorster Architecture Interior Design
Camps Bay House designed by Malan Vorster Architecture Interior Design
Camps Bay House designed by Malan Vorster Architecture Interior Design
The living room of Camps Bay House equipped with a modern and large sofa set, suitable for large gatherings. Also, the curtain matches with the neutral tone of sofa set, wall and ceiling.
Camps Bay House designed by Malan Vorster Architecture Interior Design
The integrated spaces of kitchen and dinning area, with an atrium is carved out of the two top levels and organizes the progression of spaces.
Camps Bay House designed by Malan Vorster Architecture Interior Design
Also, the bedroom is spacious with large glass door to offer outdoor views. Besides, a curtain to make the aesthetics, yet still ensure the privacy for the room.
Camps Bay House designed by Malan Vorster Architecture Interior Design
The floor plan of Camps Bay House.
Camps Bay House designed by Malan Vorster Architecture Interior Design

The Camps Bay House Gallery:

Text by the Architects: This residence in Camp’s Bay is characterized by a steep slope from street level towards the Atlantic Ocean in the West with solar glare, has a backdrop from Lion’s Head to The Twelve Apostles, exposure to harsh South-Eastern winds.

Photo credit: Adam Letch| Source: Malan Vorster Architecture Interior Design

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: Unit G4 (Gate 1), Victoria Junction, 57 Prestwich St, Green Point, Cape Town, 8005, South Africa
– Tel: +27 21 418 8111
– Email:  [email protected]

More Projects in South Africa here:


Latest Post