Date of Publishing:

ADVERTISEMENT


Architecture Design of Picket House

Description About The Project

Picket House designed by Austin Maynard Architects transformed this worn down Northcote share house into a unique home wrapped entirely in pickets, as a tongue in cheek reference to its neighborhood’s suburban surrounds. This house is a two-story addition to an old house situated at the top of a hill in Northcote, Melbourne. The block is sited on a fairly steep gradient, with the front of the house at the top of a hill, sloping downwards to the rear of the block. Hence, this presented the opportunity to investigate levels between spaces and the idea of vertical connection.

The block sited on a fairly steep gradient, with the front of the house at the top of a hill, sloping downwards to the rear of the block. This presented the opportunity to investigate levels between spaces and the idea of vertical connection. In addition to this, aesthetically and financially beneficial, white pickets reinvented the need for a side fence. During the design process, the typical fence material of the paling became the external cladding too, which hid the lower level wall of the addition on the southern side and encased the entire first floor in white pickets.

Moving around the house, concealed shutters were included within the paling line on the northern side to provide sun protection, while the western side featured rotated pickets to take advantage of the view, while also offering some shade. Within the new addition a rich palette of materials and textures – such as brass detailing, mirror, terrazzo, polished concrete, saturated navy cabinetry and wall finishes – established much needed charm and character in the ground floor living space, playing against the crisp white exteriors.

The Architecture Design Project Information:

Indeed, the unconventional, all-white facade made from pickets doesn’t give much away about the home’s interior.
Picket House, Northcote Home Clad In White Pickets by Austin Maynard

ADVERTISEMENT


Picket House, Northcote Home Clad In White Pickets by Austin Maynard
White pickets even make up the window shutters.

ADVERTISEMENT


Picket House, Northcote Home Clad In White Pickets by Austin Maynard
Picket House, Northcote Home Clad In White Pickets by Austin Maynard
A closer look at the unique Picket House, complete with its own picket fence.
Picket House, Northcote Home Clad In White Pickets by Austin Maynard

ADVERTISEMENT


Picket House, Northcote Home Clad In White Pickets by Austin Maynard

ADVERTISEMENT


Also, terrazzo and metallic finishes combine in a contemporary kitchen of this Picket House.
Picket House, Northcote Home Clad In White Pickets by Austin Maynard
The owners wanted the space to work with their collection of furniture, art, and Danish light fittings, which they’d been holding on to for almost ten years.

ADVERTISEMENT


Picket House, Northcote Home Clad In White Pickets by Austin Maynard
The staircase connects the home’s many levels. In addition to this, sliding doors open the kitchen to the refreshed backyard.
Dining and lounge of this Picket House.
Picket House, Northcote Home Clad In White Pickets by Austin Maynard
Indeed, within the new addition a rich palette of materials and textures including brass detailing, mirror, terrazzo, a timber ceiling, polished concrete, deep navy cabinetry and wall finish create warmth, personality and character to the ground floor living space.

ADVERTISEMENT


Picket House, Northcote Home Clad In White Pickets by Austin Maynard

ADVERTISEMENT


Picket House, Northcote Home Clad In White Pickets by Austin Maynard
Picket House, Northcote Home Clad In White Pickets by Austin Maynard

ADVERTISEMENT


The Picket House Gallery:

Text by the Architects: Picket House is a two-storey addition to a freestanding Edwardian timber house, on a corner block, at the top of a hill in Northcote. The old part of the house has been re-roofed and internally upgraded and now forms the sleeping quarters. The new addition has a kitchen, dining, and living, with a pantry, powder room, and laundry along the Southern side. Also, the living area is double-height to maximize light and volume. The first floor has a multi-functional open space and access to an external deck.

Photo credit: Tess Kelly| Source: Austin Maynard Architects

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: 1/458 Swanston St, Carlton VIC 3053, Australia
– Tel: +61 3 9000 5645
– Email: [email protected]

More Projects in Australia here:



ADVERTISEMENT

Latest Post