Architecture Design of The Perch House

Description About The Project

The Perch House designed by Chadbourne + Doss Architects is the three-storey house which located in the city’s residential Queen Anne Hill neighbourhood. Facing West to enjoy views of the Puget Sound and the Olympic Mountains, the home encircles a courtyard that encapsulates an idealised atmosphere of the Pacific Northwest. Completed at the onset of the pandemic, the home has provided a healthy haven. With various indoor and outdoor spaces, the home offers places for rest, relaxation, work, exercise, and socially distanced gatherings.

The home organized around the central courtyard with an East – facing wing for the Garage below and Guest spaces above. Including a one – bedroom apartment for family, friends, or a future caregiver. Besides, an East roof deck allows for outdoor dining sheltered from prevailing Western winds. Also, a West-facing wing houses the owner’s spaces including a Gym and Spa Bath on the ground floor; Bedroom, Bath, Office, and Sleeping Porch at the mid-level; and Kitchen, Scullery, dining room, and living room on the upper floor. Then, connecting the two wings is a circulation and service space that includes a Mudroom on the ground floor, Storage and Laundry above, an Elevator, and a suspended steel and walnut staircase illuminated by a linear skylight above.

Exterior materials include concrete, zinc siding, painted aluminum panel, and western red cedar. These materials are selected for a timeless character and durability over time. On the other hand, interior materials reference the Puget Sound forests with walnut floors and cedar ceilings. The water with concrete, dark sintered stone, stainless steel, and blackened steel; and the sky with Bianco Treviso quartzite and white plaster finishes. In addition to this, the panoramic glass facade puts nature on display.

The Architecture Design Project Information:

The Perch House with Verdant Courtyard in Seattle by Chadbourne + Doss
The Perch House with Verdant Courtyard in Seattle by Chadbourne + Doss
The Perch House with Verdant Courtyard in Seattle by Chadbourne + Doss
The Perch House with Verdant Courtyard in Seattle by Chadbourne + Doss
The Perch House with Verdant Courtyard in Seattle by Chadbourne + Doss
The Perch House encircles a central courtyard that features native planting, a water feature and a swing.
Also, entering through a large cedar gate into the board – formed concrete – walled Courtyard, one is greeted with the sights and sounds of a water feature with a lush island, walnut swings that launch one over the water, and a patio with a fire pit that opens to Western views of the Sound.
The Perch House with Verdant Courtyard in Seattle by Chadbourne + Doss
The Perch House with Verdant Courtyard in Seattle by Chadbourne + Doss
The Perch House with Verdant Courtyard in Seattle by Chadbourne + Doss
Floor – to – ceiling glass offers views of the courtyard from the home’s two connected wings
The Perch House with Verdant Courtyard in Seattle by Chadbourne + Doss
Indeed. this transition from the outside world into the private realm reveals a suspended steel and walnut staircase through a large three-story window wall. It welcomes visitors to venture in and up to this The Perch House.
In addition to this, blackened-steel balusters are intended to evoke the region’s frequent rainfall.
Especially, covered terraces allow residents to spend time outdoors even in inclement weather.
The Perch House with Verdant Courtyard in Seattle by Chadbourne + Doss
Living spaces on the upper level enjoy views of the city.
The Perch House with Verdant Courtyard in Seattle by Chadbourne + Doss
The Perch House with Verdant Courtyard in Seattle by Chadbourne + Doss
The Perch House with Verdant Courtyard in Seattle by Chadbourne + Doss
Minimalist interiors and panoramic views in the bedroom.
The Perch House with Verdant Courtyard in Seattle by Chadbourne + Doss
The Perch House with Verdant Courtyard in Seattle by Chadbourne + Doss
The Perch House with Verdant Courtyard in Seattle by Chadbourne + Doss
The Perch House with Verdant Courtyard in Seattle by Chadbourne + Doss
The Perch House with Verdant Courtyard in Seattle by Chadbourne + Doss

The Perch House Gallery:

Text by the Architects: The Owner’s design brief asked for an adventurous sanctuary inspired by the forest, sea, and skies of the Salish Sea. Additionally, they wanted a house that would age well, support their active lifestyle, and adapt as they age. Occupying an urban corner lot in Seattle’s Queen Anne hill, the 5,500 square foot home opens to expansive west views of the sea and the Olympic Mountains while encircling a courtyard that encapsulates an idealized atmosphere of the Pacific Northwest.

Photo credit: Kevin Scott| Source: Chadbourne + Doss Architects

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: 1469 22nd Avenue Seattle, WA 98122
– Tel: +1 206-860-1975
– Email: [email protected]

More Tour of Houses in United States here:


Latest Post