Date of Publishing:

ADVERTISEMENT


Architecture Design of Vahadivan House

Description About The Project

Vahadivan House designed by Design Work Group for the clients whose roots are from Saurashtra. The brief was a weekend abode that reflected their interest in spending quality time together with family and friends. Whilst integrating the natural environment. Indeed, named Vahadivan, where VAHDI means ‘stay for a week’ and VAN mean ‘forest’, led to the expression of joy and happiness when stated. “At first, this farmhouse meant to be used on weekdays only. But it’s been so fruitfully shaped that it might become our permanent house in future”, expressed by the clients.

The 10,400 sq. mt area of plot conceives a 2,420 sq. mt area of built-up, dedicates most of the portion to greens. The house layout references the lifestyle and culture of Saurashtra. The veranda at the center facing the East side connects two main sections flanking a semi – open space, features private and semi – private spaces opposite each other. One section contains the informal living, dining area, and kitchen – an open plan.

Moreover, the landscape surrounding the built – up designed to take a pause and celebrate life by enhancing the experience with every sense using different textures, colors, and thoughtful site planning. The architects’ aim of incorporating nature into the design also reflected in projects material choices, create a palette of experiences. Besides, IPS and golden kotah stone flooring with the kotah stone chip texture on the exterior walls creates a sense of simplicity. Even the furniture made from reclaimed wooden on-site.

The Architecture Design Project Information:

Vahadivan House Integrates Natural Environment by Design Work Group
The centralized family gathering spaces create a sense of continuity between the two units. It opens wide toward the lawn area resulting in building an intentionally therapeutic environment for this Vahadivan House.
Vahadivan House Integrates Natural Environment by Design Work Group

ADVERTISEMENT


Vahadivan House Integrates Natural Environment by Design Work Group
Vahadivan House Integrates Natural Environment by Design Work Group
Vahadivan House Integrates Natural Environment by Design Work Group

ADVERTISEMENT


Also, at the end of the Vahadivan House, there is a secondary living space that consists of amphitheater, a swimming pool and a dormitory which open to the landscape with a fully- glazed South-facing wall, shielded from the direct sunlight.
Vahadivan House Integrates Natural Environment by Design Work Group
Vahadivan House Integrates Natural Environment by Design Work Group

ADVERTISEMENT


Vahadivan House Integrates Natural Environment by Design Work Group
Vahadivan House Integrates Natural Environment by Design Work Group

ADVERTISEMENT


Vahadivan House Integrates Natural Environment by Design Work Group
Vahadivan House Integrates Natural Environment by Design Work Group
The fabricated, air-conditioned double-height living room of this Vahadivan House with large, glazed surfaces. Hence, provide uninterrupted views across circulation areas and out towards the farm.
Vahadivan House Integrates Natural Environment by Design Work Group

ADVERTISEMENT


Vahadivan House Integrates Natural Environment by Design Work Group
Vahadivan House Integrates Natural Environment by Design Work Group
The plinth of this Vahadivan House designed in such a way that it connects the spaces like outdoor kitchen with the steps forming informal seating for large gathering and fire space for outdoor cooking.
Vahadivan House Integrates Natural Environment by Design Work Group

ADVERTISEMENT


Vahadivan House Integrates Natural Environment by Design Work Group
The plan of this Vahadivan House.

ADVERTISEMENT


The Vahadivan House Gallery:

Text by the Architects: What is more beautiful than to be waking up by the sounds of birds, to be able to inhale the fresh earthy scent and witness the rising sun? Located approximately 10kms away from the city of Surat, this farmhouse Vahadivan House is a home to not just its occupants, but also a peaceful place for various flora and fauna to grow.

Photo credit: Vinay Panjwani | Source: Design Work Group

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: 1,2,3 Ground floor, Sai Villa Bunglow, New City Light Rd, in-front of Sudharm Bhavan, near St Thomas School, New City Light, Althan, Surat, Gujarat 395007, India
– Tel: +91 90999 40666
– Email: [email protected]

More Projects in India here:



ADVERTISEMENT

Latest Post