Date of Publishing:

ADVERTISEMENT


Architecture Design of High Desert Residence

Description About The Project

High Desert Residence designed by Hacker Architects, is a 4,300-square-foot home which is outside the gorgeous town of Bend, Oregon, known for its charming community and abundant outdoor activities. This location reknown as a volcanic region that experiences arid summer months as well as a snowy winter climate. Also, the area comprises a diverse topography of lakes, mountains, trails and desert terrain. As a result, the residence’s design heavily influenced by the natural forms, colors, and textures of the high desert landscape.

The one-storey home comprises a series of flat-roofed volumes of varying heights that arranged in a U-shape. The form of the house is a simple one designed to edit the relationship between landscape and sky and to cultivate a unique experience of both from each room. Also, vertical cedar boards clad the exterior to relate to the home’s natural surroundings and will weather over time.

Before entering is a courtyard and garden, with two shallow reflection pools. Additional wood-covered walls built to partially close off outdoor spaces. On one side of the home are four bedrooms and three bathrooms. Besides, on the other wing, rounding out the U-shape floor plan, is a second family room, bathroom and storage. In the spirit of creating a home that keeps them and their guests grounded and present, the clients wanted High Desert Residence to be simple to operate and maintain. It prioritizes analog over high-tech features so that anyone staying there can feel comfortable and in control of the environment without needing special instructions or technical skills.

The Architecture Design Project Information:

Native shrubs, bushes and rock formations surround High Desert Residence, further integrating the project with its rugged site.
High Desert Residence in volcanic Oregon landscape by Hacker Architects

ADVERTISEMENT


Indeed, an exterior of cedar, steel, and glass gives the High Desert Residence a bold presence in the shrubby, volcanic landscape. From a distance, the prominent cedar planes that wrap the house appear monolithic.
High Desert Residence in volcanic Oregon landscape by Hacker Architects
Up close, fine natural details, variations in color, and imperfections in the wood create an organic pattern that keeps the design rooted in the surrounding environment. .

ADVERTISEMENT


High Desert Residence in volcanic Oregon landscape by Hacker Architects
In addition to this, many of the rooms of High Desert Residence feature large windows that frame views of the sky and the desert, which covered in snow in colder months.
High Desert Residence in volcanic Oregon landscape by Hacker Architects

ADVERTISEMENT


High Desert Residence in volcanic Oregon landscape by Hacker Architects

ADVERTISEMENT


High Desert Residence in volcanic Oregon landscape by Hacker Architects
A simple palette of white, black, and natural wood offers a timeless backdrop for the clients’ personal collection of midcentury furniture.

ADVERTISEMENT


High Desert Residence in volcanic Oregon landscape by Hacker Architects
Interiors are bright, open spaces with white-painted walls and pale wood ceilings and floors.
High Desert Residence in volcanic Oregon landscape by Hacker Architects

ADVERTISEMENT


In the open-plan living room of High Desert Residence is a double-height glass wall that brings ample natural light inside.
High Desert Residence in volcanic Oregon landscape by Hacker Architects

ADVERTISEMENT


High Desert Residence in volcanic Oregon landscape by Hacker Architects
High Desert Residence in volcanic Oregon landscape by Hacker Architects

ADVERTISEMENT


High Desert Residence in volcanic Oregon landscape by Hacker Architects
Woodwork extends from the ceiling to the covered patios, while the same cedar used outside also showcased within.

The High Desert Residence Gallery:

Text by the Architects: High Desert Residence is a Central Oregon home that finds a sense of calm and refuge in the balance between landscape and sky. Indeed, this 4,300-square-foot, four-bedroom house is designed as a regular weekend sanctuary for an active couple, and a getaway for their extended family – a place where everyone can gather and be together, with a balance between private rooms and communal space. 

Photo credit: Jeremy Bittermann | Source: Hacker Architects

For more information about this project; please contact the Architecture firm :
– Add: 555 SE Martin Luther King Jr Blvd Suite 501, Portland, OR 97214, United States
– Tel: +1 503-227-1254
– Email: [email protected]

More Houses in United States here:



ADVERTISEMENT

Latest Post